Griskött
Upphandlande myndigheter som ställer krav på hållbarhetsaspekter i sin upphandling av produkter av griskött kan bidra till att premiera en mer miljömässigt hållbar grisproduktion med gott djurskydd.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
Information om råvarans ursprung - kött | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kunna kontrollera sociala krav, miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras, säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av köttråvara ska information om råvarans/råvarornas ursprungsland/ursprungsländer finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
| ||||
Ekologisk vara - tillägg griskött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet All ekologisk produktion säkerställer grisarnas möjligheter att gå ut, men utevistelsen kan ske på betongplatta. Foder ska till stor del produceras på den egna gården, vara utan GMO-inblandning samt vara odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och mineralgödsel. Upphandlande myndigheter som använder hållbarhetskriteriet på avancerad nivå för ekologisk vara- tillägg griskött bidrar till att ytterligare åtgärder för djurvälfärd och miljöhänsyn genomförs, bland annat ges grisarna möjlighet att böka på betes-eller skogsmark. Kriterietext Produkter av griskött ska vara producerade enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, samt följande krav:
| ||||
Transport av djur till slakt | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Djur som transporteras till slakt kan utsätts för fysiska och psykiska påfrestningar i olika grad. Vid långa transporter kan belastningen på djuren öka, därför är det viktigt att djurskyddet värnas och transporttiden hålls så kort som möjligt. Kriterietext Köttråvara ska komma från djur där transporttiden till slakt inte varit längre än åtta timmar. Med transporttid menas den tid det tar för en transport från avsändningsort till bestämmelseort, inklusive i- och urlastning. Om transporttiden till närmaste slakteri överstiger åtta timmar, får transporttiden i enstaka fall förlängas med högst tre timmar om fordonen uppfyller följande villkor för långa transporter:
| ||||
Bedövning vid slakt - kött | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Slaktmetod som inbegriper att djuret är bedövat innan slakt är mycket viktig ur djurskyddssynpunkt. Grundregeln inom EU är att djur ska bedövas innan slakt men medlemsstaterna får medge undantag av religiösa eller kulturella skäl. De flesta medlemsstater medger sådant undantag, men inte exempelvis Sverige, Norge och Danmark Kriterietext Köttråvara ska komma från djur som varit helt bedövat och helt medvetslöst när avblodning sker. Från det att djuret bedövats till att det konstaterats dött, får medvetande inte återkomma, oavsett bedövningsmetod. | ||||
Utfodring vid uppstallning före slakt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Djur som inte slaktas direkt vid ankomst till slakteri uppstallas och kan få övernatta på slakteriet. Då är det viktigt att djuren utfodras så att deras grundläggande behov blir tillgodosedda. Kriterietext Köttråvara ska komma från djur som utfodrats om den sammanlagda tiden för transport till slakt och uppstallning överstiger tolv timmar. Fodret ska vara lämpligt för djurarten och i tillräcklig mängd. Idisslare ska förses med stråfoder. | ||||
Operativa ingrepp med bedövning - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Operativa ingrepp som kastrering är smärtsamma och stressande moment för smågrisar. Bedövning i samband med operativa ingrepp bidrar till att minska djurets lidande i samband med ingreppet. Upphandlande myndigheter som ställer krav på bedövning vid operativa ingrepp bidra till att ingreppen görs med mindre smärta för djuren. Kriterietext Griskött ska komma ifrån djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. | ||||
Operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring - griskött | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Utöver bedövning vid kastrering, kan smärtlindring i samband med ingreppet göra så att effekten av bedövningen förlängs och har även visats minska mängden smärtrelaterade beteenden efter ingreppet .Upphandlande myndigheter kan genom att ställa krav på smärtlindring utöver att bedövning alltid ska användas, bidra till att operativa ingrepp medför mindre stress och smärta för djuren. Kriterietext Griskött ska komma från djur som har varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. Förutom bedövning ska smärtlindring (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs - NSAID) ges i samband med samtliga operativa ingrepp. | ||||
Förbud mot svanskupering - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Svanskupering, vilket innebär att hela eller delar av grisens svans amputeras, är ett smärtsamt ingrepp som kan orsaka kronisk smärta och/eller infektion. Efter ingreppet blir svanstippen extremt känslig för beröring då så kallad amputationsneurom uppstår. Syftet med svanskupering är ofta att undvika svansbitning men kan innebära att andra kroppsdelar utsätts som öron eller ben1. Att ställa krav på förbud mot svanskupering kan bidra till att minska förekomsten av rutinmässig svanskupering och onödigt lidande för grisar. Kriterietext Griskött ska komma från djur vars svans inte avlägsnas i förebyggande syfte, exempelvis för att förhindra svansskador. En grissvans får endast avlägsnas av veterinärmedicinska skäl och ingreppet får endast utföras av veterinär. | ||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Hög och felaktig användning av antibiotika inom djurhållningen har ett bevisat samband med ökad förekomst av resistenta bakterier1. Ökad antibiotikaresistens innebär ett hot mot den globala folkhälsan och är en viktig hållbarhetsutmaning2. Upphandlande myndigheter som ställer krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | ||||
Lösgående grisar | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Lösgående grisar har möjlighet att utföra fler naturliga beteenden än grisar vars rörelsefrihet är begränsad under långa perioder. Rörelsefriheten kan dock behöva begränsas tillfälligt vid utfodring, vård och behandling, eller när grisen uppvisar ett aggressivt beteende. Upphandlande myndigheter som ställer krav på lösgående grisar bidrar till att premiera produktion som ger grisar möjlighet att utföra fler naturliga beteenden genom lösdrift. Kriterietext Griskött ska komma från produktion där grisarna har varit lösgående under hela uppfödningen. Suggor får inte fixeras i samband med grisning. I undantagsfall, om suggor uppvisar aggressivt eller onormalt beteende som utgör en uppenbar skaderisk för smågrisar, får rörelsefriheten tillfälligt begränsas med skyddsgrind eller motsvarande i maximalt 3 dagar. Skyddsgrind eller motsvarande anordning får också användas tillfälligt om suggans beteende utgör en uppenbar skaderisk för skötaren samt när suggan hanteras för vård och behandling. En gris som är särskilt aggressiv mot andra grisar får tillfälligt hållas individuellt i box som den kan vända sig i utan svårigheter. | ||||
Tuggbart och manipulerbart strömedel - griskött | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Om grisar har tillgång till strömedel av lämplig typ och i sådan mängd att deras sysselsättningsbehov tillgodoses minskar risken för svansbitning och ökar deras möjlighet att utföra sitt naturliga beteende. Exempel på lämpliga strömedel är halm, torv, spån, hö eller blandningar av dessa1. Upphandlande myndigheter som ställer krav på strömedel bidrar till att grisars sysselsättningsbehov tillgodoses och att deras möjligheter att bete sig naturligt ökar. Kriterietext Griskött ska komma från grisar som dagligen har haft tillgång till strömedel som halm, torv eller spån. Strömedel till grisar ska vara av förändringsbar karaktär samt ges i sådan mängd att grisarnas sysselsättningsbehov och komfortbehov tillgodoses. Under veckan före grisning ska suggor och gyltor ha tillgång till strömedel som ger dem möjlighet att utföra bobyggnadsbeteenden. | ||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | ||||
Mer hållbart producerad palmolja i foder | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till att öka förutsättningarna för omställning till en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där produkter från oljepalm1, om de ingår i fodret, ska vara producerade på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljeprodukternas spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | ||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Upphandlande organisationer som vill bidra till att begränsa användandet av genetiskt modifierade organismer (GMO) inom jordbruket kan ställa krav på att djur ska ha fått foder som inte innehåller GMO. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur som under uppfödningstiden inte Spår av godkänd GMO1 får endast förekomma i en proportion som inte överstiger 0,9 procent för varje enskild råvara under förutsättning att förekomsten är oavsiktlig eller tekniskt oundviklig. |
Upphandlande myndigheter som ställer krav på hållbarhetsaspekter i sin upphandling av produkter av griskött kan bidra till att premiera en mer miljömässigt hållbar grisproduktion med gott djurskydd.
I Sverige förbrukades 32,4 kg griskött per person år 2018.1 Ca 75% av förbrukningen är producerad i Sverige och importen sker främst ifrån Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna.2 Ca 2% av den svenska produktionen är ekologiskt griskött.3
Det genomsnittliga klimatavtrycket per kg benfritt griskött ligger mellan 4 och 8 CO2-ekvivalenter.4 Produktion av griskött orsakar lägre växthusgasutsläpp än idisslare men har i sin tur inte samma positiva bidrag till bevarandet av biologisk mångfald och öppna landskap som betande djur.5 I grisproduktionen krävs stora mängder foder vars produktion tar åkermarker i anspråk.6 Primära källor till utsläpp av växthusgaser i grisproduktionen är foderproduktion och stallgödsel.7
Som foder vid grisproduktion kan bland annat spannmål, soja och biprodukter ifrån livsmedelsindustrin användas. Produktion av soja till djurfoder står för en stor del av animalieproduktionens miljöpåverkan på global nivå. Majoriteten av den producerade sojan används till djurfoder.8 Soja och biprodukter av oljepalm som används till foder kan produceras på ett mer hållbart sätt, exempelvis genom att produktion inte sker på skyddsvärda områden.9 Användningen av soja och oljepalm är några viktiga hållbarhetsparametrar när det gäller djurfoder.
Antibiotikaanvändningen är stor inom grisproduktionen globalt sett. Globalt utbredd antibiotikaanvändning till både människor och djur har ökat förekomsten av multiresistenta bakterier i vår omgivning.10 Sverige har lägst antibiotikaanvändning till lantbrukets djur av alla EUs medlemsländer.11 Förebyggande åtgärder för en god djurhälsa och djurvälfärd bidrar att användning av antibiotika kan hållas låg.
Djurvälfärd kan definieras på en rad sätt. EUs djurskyddslagstiftning som framhåller att hänsyn ska tas till djur som kännande varelser bygger på fem friheter som djuren ska åtnjuta: frihet från hunger och törst, från obehag, från smärta, skada och sjukdom, frihet att bete sig naturligt och frihet från rädsla och stress.12
Att ta hänsyn till djur som kännande varelser innebär bland annat att djurens smärta ska minimeras exempelvis genom effektiv bedövning vid stressande och smärtsamma moment såsom kastrering och inför slakt.13 Möjlighet till sysselsättning ger grisarna ökade möjligheter att utföra beteenden som är viktiga för deras välbefinnande och minskar risken att skadliga beteenden såsom svansbitning uppstår.14 Även ökat utrymme minskar förekomsten av skadligt beteende hos grisar.15
1 I slaktvikt, med ben. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.
2 Ibid.
4 Livscykelanalys inkluderat primärproduktion, förädling och förpackning. Röös, 2014
6 Ibid.
9 The Consumer Goods Forum, 2016
10 World Health Organization, 2023
11 European Medicines Agency, 2018
12 Fördraget om Europeiska Unionens Funktionssätt, konsoliderad version 2016 Botreau, et al (2007)
13 Fördraget om Europeiska Unionens Funktionssätt, konsoliderad version 2016 ;Konsumentverket, 2019; Numberger et al., 2016
14 Vermeer et al., 2017; Hellqvist, 2018; Studnitz et al., 2007; Zwicker et al., 2013
Färskt och fryst griskött inklusive charkuterier och sammansatta produkter med ett innehåll av griskött som är en rimlig andel att följa upp, exempelvis minst 10 %. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp.
Exempel på produkter som kan omfattas:
- Styckade köttdetaljer som skinkstek, kotletter, karré, filé och lägg
- Fläskfärs
- Skinka (till exempel julskinka)
- Spareribs (revben)
- Schnitzel
- Kassler
- Sidfläsk
- Bacon
- Korv
- Köttbullar
- Smörgåsmat
- Fläskpannkaka
- Kåldolmar
- Pytt i panna
- Paj
- Pizza
Använd det eller de hållbarhetskriterier som passar ert behov, målsättningar och där ni har möjlighet att följa upp kraven som ställts. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla ett visst krav. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna. Gör en noggrann marknadsanalys för att informera dig om marknadstillgång. Se gärna Upphandlingsmyndighetens stöd för marknadsanalys och tidig dialog.