Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk
Nivå: Basnivå
Hög och felaktig användning av antibiotika inom djurhållningen har ett bevisat samband med ökad förekomst av resistenta bakterier1. Ökad antibiotikaresistens innebär ett hot mot den globala folkhälsan och är en viktig hållbarhetsutmaning2. Upphandlande myndigheter som ställer krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11398
- Grupp:
- Kravpaket griskött Nationella livsmedelsstrategin
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen.
Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras.
Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifiering som uppfyller kravet, exempelvis IP grundcertifiering eller annan certifiering där det framgår att kravet uppfylls.
- Information om råvarans ursprungsland och laghänvisning i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, 7 kap. 12 och 15 §§ SJVFS 2019:25 Saknr. D8 L41 och 1 kap. 2-4 §§ och 2 kap. 11 § SJVFS 2019:32 Saknr. D9
- Anslutning till ett kontroll- eller djurhälsoprogram som innefattar ställda krav inklusive dokumentation av antibiotikaanvändningen.
- Utdrag ur inspektionsprotokoll, praktikjournal, stalljournal och/eller läkemedelsjournal eller annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt inklusive dokumentation av antibiotikaanvändningen.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören lämnat vid anbudet, exempelvis genom:
- att ursprungsmärkning förekommer på produkten i de fall det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls exempelvis
- ursprung Sverige, ”Kött från Sverige”, "Mjölk från Sverige", ”Från Sverige”, eller annan märkning, med dokumentation där det framgår att kravet uppfylls, exempelvis utdrag ur inspektionsprotokoll, praktikjournal, stalljournal och/eller läkemedelsjournal inklusive dokumentation av antibiotikaanvändningen.
- att det av annan dokumentation framgår att kravet är uppfyllt, exempelvis
- certifikat eller intyg på att denne eller aktuell underleverantör är ansluten till ett certifieringsystem som omfattar kravet,exempelvis IP grundcertifiering eller ett djuromsorgsprogram som omfattar ovan ställda krav och dokumentation av antibiotikaanvändningen enligt journal.
- Utdrag ur inspektionsprotokoll, praktikjournal, stalljournal och/eller läkemedelsjournal som intygar att kravet uppfylls inklusive dokumentation av antibiotikaanvändningen.
Exempelfrågor vid uppföljning av antibiotikakriterium för kött och mjölk:
1. Är antibiotika i tillväxtfrämjande syfte förbjudet enligt nationellt, transnationellt, regionalt eller certifieringsregelverk
2. Garanteras att antibiotika inte används rutinmässigt på något av följande sätt1?
Till grisar
- Till samtliga smågrisar i samband med födseln för att förebygga infektioner, exempelvis i naveln.
- Till samtliga smågrisar i samband med avvänjningen, exempelvis för att förebygga uppkomst av avvänjningsdiarré.
- Till samtliga grisar under tillväxtperioden efter avvänjning, exempelvis för att förhindra att grisarna drabbas av hjärnhinneinflammation orsakade av bakterien Streptococcus suis.
Till nötkreatur
- Antibiotikabehandling av samtliga eller majoriteten av kor efter kalvning för att snabbare få dem dräktiga.
- Behandling av samtliga eller majoriteten av kor genom klövbad med antibiotika för att förebygga eller bota klövinfektioner.
- Jonofor antibiotika i fodret för att stabilisera våmmen (förbättra foderutnyttjandet) eller förebygga koccidios.
- Sintidsbehandling med antibiotika av samtliga eller majoriteten av mjölkkor.
Till får/getter
- Antibiotikabehandling av samtliga eller majoriteten av får eller getter under dräktigheten för att förebygga abort.
- Behandling av samtliga eller majoriteten av får eller getter genom klövbad med antibiotika för att förebygga eller bota klövinfektioner.
- Jonoforantibiotika i fodret för att förebygga koccidios.
- Antibiotikabehandling av samtliga eller majoriteten av unga lamm eller killingar för att förhindra sjuklighet.
3. Är veterinär ansvarig för diagnos, val av behandling och förskrivning enligt nationellt, transnationellt, regionalt eller certifieringsregelverk?
4. Förbjuder nationellt, regionalt eller certifieringsregelverk användningen av tredje och fjärde generationens cefalosporiner och fluorokinoloner när verksamt alternativ finns?
5. Vilken dokumentation finns som styrker ovanstående? Exempelvis, utdrag ur lagstiftning, certifieringsregelverk, veterinärjournal, kontrollrapport från Länsstyrelsens platskontroll av läkemedel på gård eller annat.
Observera att uppföljning som inte innefattar märkning görs på produktionsnivå och inte för enskilda produkter.
1. Exemplen på rutinmässig antibiotikaanvändning som anges i förslag till uppföljning är tillhandahållna av avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Gård och Djurhälsan. Se även Riktlinjer för antibiotikaanvändning till nötkreatur och gris.
Information om kriteriet
Med antibiotika avses definitionen av veterinärmedicinska läkemedel i direktiv 2001/82 EG.
Rutinmässigt förebyggande behandling avser att sjukdom är så vanligt förekommande att antibiotika används i majoriteten av produktionsomgångarna, det vill säga att produktionssystemet förutsätter regelbunden behandling. Se exempel per djurslag i förslag till uppföljning.
Läkemedelsanvändningen vid djurproduktion i Sverige kontrolleras genom Länsstyrelsens kontroll av läkemedel på gård och av djurhälsopersonal. Bland annat görs en administrativ kontroll av de läkemedelsbehandlingar som förskrivits.
Marknadstillgången kan vara begränsad för enskilda produkter. Gör en marknadsanalys för att säkerställa tillgång.
Förebyggande antibiotikabehandling är inte tillåtet i ekologisk produktion.
Miljömål
Motiv
Hög och felaktig antibiotikaanvändning inom animalieproduktionen har ett samband med ökad förekomst av antibiotikaresistenta bakterier. Användningen av antibiotika inom djurhållningen bör därför begränsas där så är möjligt. Sjuka djur behöver dock fortsatt kunna behandlas med antibiotika men antibiotika ska inte användas i tillväxtfrämjande eller sjukdomsförebyggande syfte. Antibiotika i tillväxtfrämjande syfte är förbjudet inom EU.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/06 om veterinärmedicinska läkemedel som börjar tillämpas i januari 2022, förbjuder så kallad profylaxbehandling. Med profylaxbehandling avses förbyggande behandling utan kliniska tecken på sjukdom, där antibiotika ges till en hel djurgrupp. Förordningen tillåter så kallad metafylaxbehandling, det vill säga förebyggande behandling till en djurgrupp där sjukdom diagnosticerats i delar av gruppen och det är stor risk för smittspridning till de andra djuren. Antibiotika får inte heller användas rutinmässigt för att kompensera för dålig hygien eller brister i djurhållningen.1
Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner är substanser som anses kritiskt viktiga för humanmedicin av World Health Organisation (WHO), European Medicines Agency (EMA).2 Veterinär förskrivning av dessa substanser i Sverige förutsätter som huvudregel att en mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning har visat att verksamt alternativ saknas enligt 2 kap. 11 § i SJVFS 2019:32 Saknr. D 9 om Läkemedel och läkemedelsanvändning2.
I Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2019:25 anges närmare föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård. Föreskrifter om läkemedel och läkemedelsanvändning återfinns i SJVFS 2019:32. Länsstyrelserna kontrollerar efterlevnad av föreskrifterna. Dokumentation om behandlingar finns i Sverige på den enskilda gården och rapporteras till Jordbruksverket av veterinären.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11398
- Versionsdatum
- 2020-03-25
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-03-25: Ursprunglig version, ersätter Antibiotikaförskrivning KravID 10416 i produktgrupp nötkött och griskött. I enlighet med ny EU förordning som tillämpas from 2022, EMA, WHO och Jordbruksverkets föreskrifter. Inkluderas i kravpaket.