Naturbete lammkött
Naturbetesdjur betar minst halva betesperioden på naturbetesmarker och föds under vinterperioden tillstörsta del upp på grovfoder, kompletterat med lite spannmål vid behov. Naturbetesdjuren betar på marker som aldrig plöjs eller skördas. Naturbetesmarker är mark som kontinuerligt använts till bete under lång tid (minst 20-30 år men ofta många hundra år). På grund av betesdriften har dessa marker fått en mycket artrik flora och djurliv. Det nedbetade gräset gör att insekter och fjärilar trivs vilka i sin tur skapar utmärkta förhållanden för många fåglar.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Naturbeteskött - Betesdrift på naturbetesmark - lamm-och fårkött | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Bete på naturbetesmark är viktigt för en rik biologisk mångfald och bidrar bland annat till att nå miljömålen ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Ett rikt växt- och djurliv”. Upphandlande myndigheter som upphandlar naturbeteskött bidrar till fortsatt bevarande av värdefulla naturbetesmarker och ökad biologisk mångfald. Kriterietext Kött ska komma från djur som har haft tillgång till bete under hela dygnet under en sammanhängande betessäsong. Betesdriften ska under minst halva betesperioden ske på naturbetesmarker, det vill säga naturliga gräsmarker som inte har gödslats (förutom djurens naturliga avföring), plöjts, bevattnats eller bearbetats maskinellt på minst 20 år. |
Naturbetesdjur betar minst halva betesperioden på naturbetesmarker och föds under vinterperioden tillstörsta del upp på grovfoder, kompletterat med lite spannmål vid behov. Naturbetesdjuren betar på marker som aldrig plöjs eller skördas. Naturbetesmarker är mark som kontinuerligt använts till bete under lång tid (minst 20-30 år men ofta många hundra år). På grund av betesdriften har dessa marker fått en mycket artrik flora och djurliv. Det nedbetade gräset gör att insekter och fjärilar trivs vilka i sin tur skapar utmärkta förhållanden för många fåglar.
Alla idisslare avger växthusgaserna metan och koldioxid från sin matsmältning. Så även djur som betar naturbetesmarker. En stor del av all djurproduktions klimatpåverkan kommer från markanvändningen vid foderodling, såsom plöjning, harvning och röjning av mark för foderproduktion. Betesbaserad lammuppfödning orsakar mindre klimatpåverkan från den typen av markanvändning eftersom mindre brukad areal krävs för uppfödning av djur som själva finner sin föda under en stor del av året. Mark som är gräsbevuxen året runt läcker också betydligt mindre näringsämnen som fosfor och kväve till omkringliggande vattendrag. Naturliga betesmarker passar inte för odling av vegetabiliska grödor för human konsumtion. Därför är det resurseffektivt att producera kött på den typen av mark och vegetabiliska grödor på den bättre jorden.
Att i större utsträckning upphandla naturbeteskött jämfört med konventionellt producerat lammkött bidrar till bättre resurshushållning, minskad övergödning och gynnar den biologiska mångfalden.
Lammkött från naturbetesdjur
Använd det kriterium eller de kriterier passar ert behov, målsättningar och uppföljningsförmåga. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla kravet, och var noga med att informera dig om marknadstillgång. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat som ska lämnas.