Bedövning vid slakt - kött
Nivå: Basnivå
Slaktmetod som inbegriper att djuret är bedövat innan slakt är mycket viktig ur djurskyddssynpunkt. Grundregeln inom EU är att djur ska bedövas innan slakt men medlemsstaterna får medge undantag av religiösa eller kulturella skäl. De flesta medlemsstater medger sådant undantag, men inte exempelvis Sverige, Norge och Danmark
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10763:1
- Grupp:
- Nötkött
- Engelska:
Kriterietext
Köttråvara ska komma från djur som varit helt bedövat och helt medvetslöst när avblodning sker. Från det att djuret bedövats till att det konstaterats dött, får medvetande inte återkomma, oavsett bedövningsmetod.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Information om i vilket land som djuret slaktats och laghänvisning i de fall som kravet omfattas av nationell lagstiftning, till exempel:
- Sverige: 5 kap. 1§ Djurskyddslag (2018:1192) och 5 kap. 1§ Djurskyddsförordning (2019:66).
- Norge: Dyrevelferdsloven 1 kap. 12 § (LOV-2009-06-19-97) och Forskrift om avliving av dyr 3 kap 9§ (FOR-2013-01-13-60).
- Danmark: Dyrevelfærdsloven 6 kap. 25 § (LOV nr 133 af 25/02/2020) och Bekendtgørelse om aflivning, herunder slagtning, af dyr 5 kap. 11 §(BEK nr 1751 af 30/11/2020)
- Giltig licens/certifikat för märkning/certifiering som omfattar kravet till exempel IP Livsmedel Grundcertifiering avsnitt för Slakteri, QS Slaughter and Deboning, Global Red Meat Standard (GRMS), Beter Leven, eller likvärdig standard.
- Annat bevismedel som säkerställer att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan till exempel ske genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt där kravet har ställts. Leverantören kan visa att produkten uppfyller kraven med något av exempelvis följande:
- Information om eller märkning på produkt där det framgår i vilket land som djuret slaktats, i de fall som kravet omfattas av nationell lagstiftning till exempel Svenskt Sigill, Kött från Sverige, Från Sverige eller likvärdigt.
- Giltig licens/certifikat för märkning/certifiering som omfattar kravet till exempel IP Livsmedel Grundcertifiering avsnitt för Slakteri, QS Slaughter and Deboning, Global Red Meat Standard (GRMS), Beter Leven, eller likvärdig standard.
- Annan dokumentation som visar att kravet är uppfyllt.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation vid kontroll av inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Information om kriteriet
Bestämmelser om hur djur ska skyddas vid slakt finns i förordning (EG) 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning. Där finns bland annat bestämmelser om slakteriers utformning, utrustning, att personal ska ha rätt utbildning och att djur ska skyddas från smärta och lidande i samband med slakt.
Kravet är utformat för att tillämpas på konventionell råvara. Kravet behöver inte ställas vid upphandling av ekologisk vara eftersom det inom EU-ekologisk produktion inte är tillåtet att slakta djur utan bedövning oavsett produktionsland. Det fastslogs i EU-domstolen år 2019 (se mål C-497/17). EU-ekologisk certifiering och märkningar som innefattar det EU-ekologiska regelverket, till exempel KRAV, kan därför anses uppfylla kravet.
Motiv
EU-förordning 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning, anger att djur ska skyddas från onödigt lidande och vara bedövade innan de slaktas. De flesta medlemsstater, medger undantag från denna regel vid kulturell eller religiös slakt. Sverige, Norge och Danmark är exempel på medlemsländer som inte medger något undantag. Det finns ingen märkningsplikt inom EU för köttråvara som kommer från djur som slaktats utan bedövning
Det finns flera olika faktorer i samband med slakt som kan orsaka djuren smärta, stress, rädsla eller andra former av lidande. Därför är en korrekt hantering och bedövning före avblodning grundläggande ur djurskyddssynpunkt. En korrekt utförd bedövning leder till att djuret blir medvetslöst och därmed förlorar förmågan att uppleva smärta och ångest i samband med slakten. Djuret bedövas först och avlivas sedan genom avblodning.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10763:1
- Versionsdatum
- 2022-05-27
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2022-05-27, Krav ID 10763:1: Kravet har fått nytt versionsnummer och bytt namn från Slakmetod - kött. Kriterietext, motiv och tillämpning har omformulerats för ökad tydlighet. Ursprung Finland har tagits bort som förslag till bevis. Ursprung Norge, IP Livsmedel, QS Slaughter and Deboning, Global Red Meat Standard (GRMS), Beter Leven har lagts till som förslag till bevis. Förslag till uppföljning har lagts till. Kyckling och Kalkon omfattas inte längre av kravet.2013-10-17, Krav ID 10763: Ursprunglig version