Minskad klimatpåverkan från produktionen - nötkött och mjölk
Nivå: Avancerad nivå
Nötkött-och mjölkproduktion kan orsaka stora utsläpp av klimatgaser via djurens fodersmältning, foderproduktion, gödsel samt omvandling av naturlig mark till jordbruksmark för bete och foderodling. Det finns olika sätt att minska produktionens klimatpåverkan, exempelvis genom att minska användningen av fossil energi, använda förnybar el och tillämpa en utfodringsstrategi med syftet att minska klimatpåverkan. Upphandlande myndigheter som ställer krav på minskad klimatpåverkan från nötköttsproduktionen kan bidra till att nötkött och mjölk produceras med mindre klimatpåverkan.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11394
- Grupp:
- Nötkött
Kriterietext
Produkter av nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från produktion där åtgärder genomförs för att minska produktionens klimatpåverkan. Minst en av nedanstående åtgärder ska ha genomförts:
- mängden fossil energi som används har minimerats genom att en energikartläggning har genomförts och en plan som inkluderar åtgärder för energieffektivisering och byte av fossila energikällor mot förnybara källor har upprättats och följs.
- elen som används i produktionen kommer ifrån 100% förnybara energikällor.
- producenten har genomfört en analys och beräkning av produktionens klimatpåverkan och ett program för rådgivning med syftet att minska produktionens klimatpåverkan har genomförts.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifiering som uppfyller kravet, exempelvis IP Sigill nöt tillval klimatcertifiering, KRAV-certifiering eller annan certifiering där det framgår att kravet är uppfyllt.
- Genomfört program klimatkollen eller energikollen djurgårdar via Greppa Näringen eller annan diplomerad klimatrådgivare.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan ske exempelvis genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på produkt/-er på vilken/-a kravet har ställts. Leverantören kan visa att produkten/erna uppfyller kraven med till exempel:
- Produktmärkning, exempelvis svenskt sigill klimatcertifierad, KRAV-märkning eller annan märkning där det framgår att kravet uppfylls.
- Rådgivningsbrev och framtagen handlingsplan av diplomerad klimatrådgivare.
- Annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt
Information om kriteriet
Marknadstillgången på klimat-certifierade kött och mjölkprodukter är begränsad. En marknadsanalys behöver säkerställa att tillgång finns innan kravet ställs.
Motiv
För kött och mejeriprodukter kommer ca 90 procent av växthusgasutsläppen från primärproduktionen, det vill säga den verksamhet och de produkter som produceras på gården1.
Utsläppen av växthusgaser i nötkötts och mjölkproduktionen kommer främst från djurens fodersmältning, foderproduktion, gödsel samt omvandling av naturlig mark till jordbruksmark för bete och foderodling. Idisslares fodersmältning ger uppkomst till utsläpp av metangas. Metangas har en starkare uppvärmningseffekt jämfört med koldioxid men har en kortare uppehållstid i atmosfären. Att minska användandet av fossila bränslen, använda förnybar eller fossilfri el och genomföra andra åtgärder för att begränsa klimatpåverkan minskar de totala utsläppen av växthusgaser från produktionen, utan att göra avkall på djurvälfärden.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11394
- Versionsdatum
- 2020-03-25
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-03-25: Ursprunglig version