Information om råvarans ursprung - kött
Nivå: Basnivå
Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kunna kontrollera sociala krav, miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras, säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11527
- Grupp:
- Hönskött
Kriterietext
För produkter av köttråvara ska information om råvarans/råvarornas ursprungsland/ursprungsländer finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar.
Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
- I vilket land djuret är fött/kläckt.
- I vilket land djuret är uppfött.
- I vilket land djuret är slaktat.
- I vilket land köttråvaran är förädlad, där så är relevant.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
Information om köttråvarans ursprungsland/ursprungsländer, exempelvis genom ursprungsmärkning, i produktdatabas, på webbsida eller liknande.
Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
- I vilket land djuret är fött/kläckt.
- I vilket land djuret är uppfött.
- I vilket land djuret är slaktat.
- I vilket land köttråvaran är förädlad, där så är relevant.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan exempelvis ske genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras att information om råvarans ursprungsland kan lämnas, exempelvis genom:
- Information om råvarans ursprungsland i elektroniska inköps-/beställningskanaler, i de prisfiler som läses in i respektive upphandlande organisations e-handel.
- Information om råvarans ursprung på produkten.
- Märkning på produkten som visar att kravet är uppfyllt, till exempel intyg av Svensk Fågel eller märkning ”Svensk Fågel”, ”Svenskt Sigill”, ”Från Sverige”, ”Kött från Sverige” eller likvärdigt.
- Annan dokumentation där informationen framgår.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor
Observera att det ovala identifieringsmärket på animaliska produkter bara anger den anläggning som sist hanterade livsmedlet, oavsett råvarans ursprungsland. Därför är det inte tillräckligt som bevis för att kravet är uppfyllt.
Livsmedelsverket vägledning om ursprungsmärkning
Information om kriteriet
Upphandlingsmyndigheten rekommenderar att kravet används för produkter som innehåller minst tio procent köttråvara. En upphandlande organisation har möjlighet att ställa kravet på produkter med mindre än tio procent köttråvara, men då är det viktigt att genomföra en marknadsanalys för att säkerställa att det finns produkter som kan uppfylla kravet.
Marknadsanalys
I sammansatta produkter kan flera olika ursprungsländer förekomma. Om kravet ställs på en produkt med lågt köttinnehåll kan det begränsa tillgången på enskilda produkter. Det kan även vara resurskrävande för både köpare och säljare att följa upp, vilket upphandlande organisationer bör ta hänsyn till innan kravet ställs.
Inom EU finns vissa obligatoriska krav på ursprungsmärkning för nötkött, griskött, lammkött och fågel. Läs mer om vilka regler som gäller för obligatorisk ursprungsmärkning av kött på Livsmedelsverkets webbplats.
Det inte är tillåtet att kräva ett visst ursprungsland vid offentlig upphandling. Kriteriet om råvarans ursprung tar bara sikte på att information ska lämnas om vilket land som råvaran kommer ifrån. Informationen om råvarans ursprungsland är inte heller tänkt att ligga till grund för utvärdering av anbud eftersom det kan anses strida mot de grundläggande upphandlingsprinciperna. Informationen kan dock utgöra en viktig grund för den upphandlande organisationens interna riskanalyser och uppföljning.
Tänk på att det bör framgå av avtalsvillkoren hur informationen om råvarans ursprung ska tillhandahållas under avtalstiden. Om man ställer krav på att information förmedlas i specifika system kan det försvåra för företag att lämna anbud.
De grundläggande upphandlingsprinciperna
Det kan ta tid för producenter och leverantörer att visa att de lever upp till nya och reviderade kriterier. Därför rekommenderar Upphandlingsmyndigheten att nya och reviderade kriterier används i upphandling tidigast tre månader efter publicering.
Mer om när det är lämpligt att använda nya och reviderade hållbarhetskriterier
Motiv
Transparens och spårbarhet är viktigt för att kunna kontrollera hållbarhetsparametrar i leveranskedjan. Information om en råvaras ursprung ökar tryggheten hos måltidsgästen och kan ge upphandlande organisationer viktig information om produktens prestanda, exempelvis om vilka regelverk som tillämpats i primärproduktionen. Intresset för livsmedelsprodukters spårbarhet och råvarans ursprung ökar i hela samhället enligt EU-kommissionens, så även i den offentliga affären. Därför är det viktigt att information om i vilket/vilka land/länder produktionen har skett, kan förmedlas effektivt från producent/leverantör till den upphandlande organisationen, måltidsverksamheten, köken och måltidsgästen.
EU-kommissionen - Farm to fork strategy, 2020
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11527
- Versionsdatum
- 2022-05-31
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-03-25: Ursprunglig version.