Hälsoredovisningssystem - kyckling och kalkon
Nivå: Basnivå
Friska kycklingar och kalkoner är en viktig aspekt för djurskydd, hälsa och välfärd men även för klimatpåverkan. Viktiga indikatorer vad gäller djurhälsa är bland annat fothälsa, förebyggande smittskydd (till exempel rengöring mellan djuromgångarna i stallet) och beläggningsgrad.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 10903:3
- Grupp:
- Kalkonkött
Kriterietext
Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling och kalkon som visar att råvaran har producerats med beaktande av förebyggande hälsoparametrar för djurvälfärd som minst omfattar:
- Kontroll av fothälsa och åtgärder för att minimera förekomst av fotskador.
- Beläggningsgrad om max 36 kg/m2 för kyckling.
- Beläggningsgrad om max 40 kg/m2 för kalkoner som väger mindre än 7 kilo och 45 kg/m2 för kalkoner som väger 7 kilo eller mer.
- Rutiner och åtgärder enligt kontrollprogram som minimerar Campylobacter och samtliga salmonellaserotyper i uppfödningen.
- Rengöring mellan djuromgångarna.
Hälsoparametrarna ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker till exempelvis uppkomna fotskador eller smittor ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen.
Förslag till bevis
Anbudsgivaren bekräftar i sitt anbud att endast råvara som överensstämmer med kontraktsvillkoret kommer att levereras.
Leverantören ska under kontraktstiden på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens/certifikat av följande märkning/certifiering eller likvärdig certifiering
- Svensk Fågel
- Anslutning till ett etablerat och väldokumenterat hälsoprogram för aktuellt djurslag som omfattar hälsoparametrarna enligt kravet.
- Genomförande av ett eget djurvälfärdsprogram som omfattar ovan nämnda punkter med åtgärder för förebyggande djurhälsovård enligt stalljournal och läkemedelsjournal.
Förslag till uppföljning
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll. Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat för produkten. Detta kontrolleras på respektive märknings webbplats, till exempel Svensk Fågel.
Djurvälfärdsprogram
Om kravet verifierats med ett djurvälfärdsprogram följ upp genom att till exempel efterfråga något av följande:
- Intyg av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan.
- Besättningsveterinärens årsrapport (kontrollprogram).
- Revisionsrapport eller stalljournal, läkemedelsjournal i enlighet med kravet.
Motiv
Friska djur innebär ökad djurvälfärd och resulterar samtidigt i en effektivare produktion. Friska djur växer bra och producerar mer, därmed minskar miljöpåverkan inklusive påverkan på klimatet per kilo producerat kött.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10903:3
- Versionsdatum
- 2023-04-18
2023-04-18, Krav ID 10903:3: Ändrat till kontraktsvillkor, kravet var tidigare teknisk spec. Bas nivå istället för avancerad, Kravtexten har uppdaterats med att förebyggande hälsoparametrar för djurvälfärd ska finnas. Läkemedel och antibiotika strukna ur kravet, då det hanteras i andra krav. 2018-10-01, Krav ID 10903:2: Tillägg i kravtexten: "Produkter av...". Tillagt: specificerad maxbeläggningsgrad och rengöring mellan djuromgångarna.2016-12-19, Krav ID 10903: Ändrad kravtyp från tilldelningskriterium till teknisk specifikation