Ej näbbtrimning - kyckling, kalkon, höns
Nivå: Basnivå
Näbbtrimning innebär att en del av näbben förändrats för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Fjäderplockning och kannibalism är något som förekommer i minskad utsträckning i god stallmiljö med dämpad stress. Att inte tillåta näbbtrimning är därmed ett relevant kriterium för djurvälfärd.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10420:2
- Grupp:
- Kravpaket kyckling, kalkon och höns Nationella Livsmedelsstrategin
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Råvara från kyckling och höns ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. Detta gäller även föräldragenerationen.
Råvara från kalkon ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande
- Giltig licens/certifikat för följande märkning/certifiering eller likvärdig certifiering
- Svensk Fågel
- Veterinärrapport av officiell veterinär på slakteri.
Förslag till uppföljning
Det kan vara lämpligt att prioritera att följa upp råvara från kyckling, kalkon och höns där näbbtrimning, i enlighet med kravet, inte redan regleras i nationell lagstiftning. I exempelvis Sverige och Finland finns regleringar i lagstiftningen.
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll. Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat för produkten. Detta kontrolleras på respektive märknings webbplats, till exempel Svensk Fågel.
Veterinärrapport
Om kravet är verifierat med veterinärrapport av officiell veterinär, följ upp genom att säkerställa att det framgår av dokumentationen att näbbtrimning inte förekommit för kyckling, höns och kalkon. Följ även upp att föräldragenerationen till slaktkycklingen och höns inte har näbbtrimmats.
Motiv
Näbbtrimning innebär att en del av näbben amputeras för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Amputationen medför lidande för djuret eftersom näbben innehåller nerver (Läs mer i Jordbruksverkets skrift Mervärden i svensk kycklingproduktion. Näbbtrimning påverkar även beteendet eftersom näbben används för att känna sig fram efter ätbara saker.
Näbbtrimning förekommer i vissa produktioner enbart hos föräldradjuren till de kycklingar som föds upp. I direktiv 2007/43/EG om fastställande av minimiregler för skydd av slaktkycklingar, bilaga I punkt 12 ges möjlighet för operativa ingrepp i form av näbbtrimning och kastrering.
Näbbtrimning är sedan länge förbjuden i Sverige och förekommer inte heller i till exempel Finland. Djurskyddsåtgärder som tillgång till strö och sysselsättning, optimal belysning, fodersammansättning och skötsel av ströbädden kan minska risken för fjäderplockning och kannibalism hos djuren.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10420:2
- Versionsdatum
- 2023-04-18
- Senast granskad
- 2024-07-04
2023-04-18, Krav ID 10420:2: Utökat till att även omfatta höns. Omformulering gällande kalkon. 2018-10-01, Krav ID 10420:1: Omfattar nu kalkon. Tillägg i kravtexten: "Produkter av...". Kompletterande bevis: Information om ursprung.2014-06-23, Krav ID 10420: Ursprungligt hållbarhetskriterium. 2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar