Bedövning vid slakt - kyckling, kalkon, höns
Nivå: Basnivå
En slaktmetod som innebär att djuret är bedövat vid slakt är mycket viktig ur djurskyddssynpunkt. Grundregeln inom EU är att djur ska bedövas innan slakt men medlemsstaterna får medge undantag av religiösa eller kulturella skäl. De flesta medlemsstater medger sådant undantag, men exempelvis inte Sverige.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10418:3
- Grupp:
- Kycklingkött
Kriterietext
Råvara av kyckling, kalkon och höns ska komma från djur som varit helt bedövade när avblodning sker och helt medvetslösa fram tills dess att döden inträder. De tillåtna bedövningsmetoderna är elektrisk bedövning, bedövning med koldioxid eller inerta gaser (kväve och/eller argon) är tillåtna bedövningsmetoder vid slakt av fjäderfän.
Elektrisk bedövning
Vid individuell elektrisk bedövning av fjäderfä, då elektroderna placeras på båda sidor om skallen ska strömstyrkan uppgå till minst 0,5 Ampere för fjäderfä med en kroppsvikt över 2,5 kg respektive minst 0,3 Ampere för övriga fjäderfän. Strömstyrkan ska upprätthållas till dess att djuret är bedövat.
Vid elektrisk bedövning då huvudet passerar genom ett vattenbad ska strömstyrkan, vid användning av 50–200 Hz växelström, för varje djur uppgå till minst 0,12 Ampere för kyckling och värphöns. För kalkon ska strömstyrkan, vid frekvens under 200Hz för varje djur minst uppgå till 0,25 Ampere, vid frekvens 200–1500 Hz ska strömstyrka uppgå till minst 0,40 Ampere. Strömstyrkan ska upprätthållas till dess att djuret är bedövat.
Koldioxidbedövning
Vid koldioxidbedövning ska registrering av koldioxidkoncentrationen ske på en nivå som gör det möjligt att kontrollera att den koncentration och tidsperiod som används är tillräcklig för att djuren ska vara helt medvetslösa. Bedövningen ska ske i minst två faser. I början av exponeringen ska koldioxidkoncentrationen vara högst 40 procent, följt av en högre koncentration när djuren förlorat medvetandet.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande
- Giltig licens/certifikat för följande märkning/certifiering eller likvärdig certifiering
- Svensk Fågel
- Revisionsrapport.
- Intyg av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan.
Förslag till uppföljning
Det kan vara lämpligt att prioritera att följa upp råvara från kyckling, kalkon och höns där slakt, i enlighet med kravet, inte redan regleras i nationell lagstiftning.
I Sverige regleras detta i
- 5 kap. 1 – 2 §§ djurskyddslagen (2018:1192)
- 5 kap. 1–3 §§ djurskyddsförordningen (2019:66)
- Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:22) om ändring av Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur.
- Bilaga 1 i Rådets förordning EG 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkt för avlivning.
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll. Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat för produkten. Detta kontrolleras på respektive märknings webbplats, till exempel Svensk fågel.
Revisionsrapport, journal från slakteri
Om kravet verifierats med revisionsrapport, intyg från kontroll av ackrediterat certifieringsorgan eller journal/logg från slakteri följ upp kravet genom att säkerställa att dokumentationen visar att bedövning skett i enlighet med kravet.
I European Chicken Committment, som träder i kraft 2026, tillåts i nuläget endast bedövning med koldioxid .
Information om kriteriet
Genom att möjliggöra att bedövning kan ske antingen genom elektrisk bedövning eller koldioxidbedövning finns fler slakterier tillgängliga som kan uppfylla kriteriet, vilket kan bidra till kortare transporttider.
Motiv
I Sverige ska slakt föregås av bedövning. Religiös slakt tillåts bara i Sverige om djuren är bedövade innan slakt. Sverige tillämpar högre strömstyrka än de EU-gemensamma reglerna vid elektrisk bedövning vid avlivning av fjäderfä. Bestämmelser om slakt som sker i Sverige finns i 5 kap. 1—2 §§ djurskyddslagen (2018:1192), 5 kap. 1—3 §§ djurskyddsförordningen (2019:66) och i Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2020:22) om ändring av Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:8) om slakt och annan avlivning av djur.
Förordning (EG) nr 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning anger att "Skydd av djur vid tidpunkten för slakt eller avlivning är en fråga av allmänt intresse som påverkar konsumenternas attityder till jordbruksprodukter." En bedövning innebär att de elektriska impulserna från skadad vävnad stoppas innan de når hjärnan. Därmed förhindras den medvetna smärtupplevelsen för djuret vid avlivningen. Dessutom bidrar bättre djurskydd vid tidpunkten för slakt till att minska djurens smärta, rädsla eller andra former av lidande. Vissa ingrepp i samband med avlivning kan vara stressande och alla bedövningstekniker har vissa nackdelar. Företag eller var och en som är inblandad i avlivning av djur ska vidta nödvändiga åtgärder för att undvika smärta och minimera lidande hos djuren under slakt och avlivning med hänsyn till bästa praxis på området och tillåtna metoder.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10418:3
- Versionsdatum
- 2023-04-18
2023-04-18, Krav ID 10418:3: Omfattningen utökad till att även omfatta höns. Kravet flyttat till basnivå, var tidigare avancerad nivå. Uppdaterad kravtext för att harmonisera med svenska föreskrifter och EU-förordning. Uppdaterade bevis. 2018-10-01, Krav ID 10418:2: Kravnamnet har ändrats från slaktmetod till bedövning vid slakt. Lagt till i kravtexten: "Produkter av..", specificerade tillåtna bedövningsmetoder el och gas samt kriterium för bedövning med koldioxid. Lagt till förslag till uppföljning. 2016-12-19: Ändrad kravnivå från bas till avancerad, specificerad strömstyrka och frekvens