Raser med begränsad tillväxthastighet- kyckling
Nivå: Spjutspetsnivå
Raser av kyckling med begränsad tillväxthastighet utgör en av flera faktorer som kan öka djurvälfärden. Studier visar att kycklingar av mer långsamväxande raser uttrycker mer naturliga beteenden och har en bättre hälsa än snabbväxande hybrider.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11559
- Grupp:
- Kycklingkött
Kriterietext
Råvara från kyckling ska komma från raser med en daglig tillväxthastighet (Daily Average Gain) på max 50 gram/dag1.
1 Exempel på raser som har en tillväxthastighet på max 50g/dag är Hubbard Redbro (enbart inomhus), Hubbard Norfolk Black, JA757, JACY57, 787, 957 eller 987, Rambler Ranger, och Ranger Gold.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande
- Giltig licens/certifikat för någon av följande märkningar/certifieringar eller likvärdig certifiering
- Label Rouge
- Danmarks bedre dyrevelferd (1–3 hjärtan)
- Intyg av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan.
Förslag till uppföljning
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll. Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat. Detta kontrolleras på respektive märknings webbplats, till exempel Label Rouge eller Danmarks bedre dyrevelferd.
Annan dokumentation
Om kravet verifierats med annan dokumentation, till exempel certifikat utfärdat av ackrediterat certifieringsorgan, kan kravet följas upp genom att säkerställa att det framgår att kravet uppfylls genom till exempel att kriterierna för ECC efterlevs eller genom att påvisa att långsamväxande raser använts.
Information om kriteriet
Kriteriet är starkt marknadsbegränsande kostnadsdrivande och därför bör en marknadsdialog genomföras för att säkerställa att den/de produkter som är aktuella kan uppfylla kravet.
Läs mer om marknadsanalys
Kriteriet bör användas i kombination med kriteriet Hälsoredovisningssystem – kyckling och kalkon, KravID 10903.
Motiv
En studie har visat att långsamväxande raser av slaktkyckling uttrycker mer naturliga beteenden och har en bättre hälsa1. Även RSPCA (Animal Welfare i UK) skriver på sin webbplats att snabbväxande kycklingar kan få lida mycket på grund av trycket på skelett, muskler och organ vilket i sin tur kan leda till bland annat problem att röra sig. RSPCA märker därför enbart kycklingar med långsammare tillväxthastighet.
I en studie2 från SLU där långsamväxande kycklinghybrider har studerats framgår det att berikning, tillgång till utevistelse och långsamväxande hybrider är sätt att öka djurvälfärden inom den ekologiska produktionen.
EFSA3 (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har publicerat en artikel där de benämner långsamväxande raser som raser med tillväxthastighet under 50g/dag samt att det är en parameter för ökad välfärd för kyckling.
The European Chicken committment (ECC) skriver i sina kriterier, som träder i kraft 2026, att kyckling som följer ECC ska vara av någon av följande långsamväxande raser och hälsosamma raser:
Hubbard Redbro (inomhus), Hubbard Norfolk Black, JA757, JACY57, 787, 957, eller 987, Rambler Ranger, Ranger Classic eller Ranger Gold. Alternativt raser som möter kriterierna i RSPCA Broiler Breed Welfare Assessment Protocol. Samtliga raser listade i ECC har en tillväxt på max 50g/dag förutom Ranger Classic.
1 Rayner, Slow-growing broilers are healthier and express more behavioural indicators of positive welfare (2020)
2 Göransson et al, Behaviour in Slower-Growing Broilers and Free-Range Access on Organic Farms in Sweden (2021)
3 EFSA, Wellfare of broilers on farm, EFSA Journal volume 21, published 2023-02-21, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.7788
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11559
- Versionsdatum
- 2023-04-18