Start

Hälsoövervakning och förebyggande djurhälsa - mjölk

Kriterieinformation

Typ:
Teknisk specifikation
Id:
11449
Grupp:
Kravpaket komjölk Nationella livsmedelsstrategin
Engelska:
Finns inte på engelska

Nivå: Basnivå

Friska djur är centralt för bland annat djurvälfärden och livsmedelssäkerheten. Löpande uppföljning av hälsoparametrar möjliggör att avvikelser kan fångas tidigt och på så vis läggs grunden för att förebygga sjukdomar hos djuren. Upphandlande organisationer som ställer krav på hälsoövervakning främjar möjligheterna till förebyggande djurhälsoarbete och friska djur.

Kriterietext

Mjölkråvara ska komma från mjölkgårdar som löpande dokumenterar viktiga parametrar kopplade till djurens hälsa och genomför förebyggande åtgärder för klövhälsa. Följande hälsoparametrar ska dokumenteras löpande:

  • Antal djur som dör i besättningen, samt anledning till dödsfallen.
  • Antal sjukdomsbehandlade djur, använda preparat och orsaken till behandling.
  • Antal kor och kvigor som semineras och resultatet av kalvning (antal dödfödslar). 

Parametrarna ska kunna följas över tid för att möjliggöra att åtgärder vidtas vid behov.

Följande förebyggande åtgärder ska genomföras: 

  • Klövar ska inspekteras och verkas vid behov

Förslag till bevis

Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande: 

  • Certifiering enligt IP nöt och mjölk grundcertifiering, eller annan certifiering som uppfyller kravet.
  • Anslutningsbevis eller intyg om anslutning till program som omfattar parametrarna som ingår i kravet, exempelvis husdjursförenings program Kokontrollen, Hälsopaket Mjölk eller annat program som visar att kravet uppfylls.  
  • Information om råvarans ursprungsland och laghänvisning i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis:
    • Ursprung Sverige, 7 kap. 12-13 §§ SJVFS 2019:25 Saknr. D8, L41, 2 kap. 6 § SJVFS 2019:18 Saknr. L104 samt 8 kap.  1-3 §§ SJVFS 2004:41 Saknr. M 26.

Förslag till uppföljning

Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören har lämnat i anbudet, exempelvis genom:

  • att uppgifter om certifiering med IP nöt & mjölk grundcertifiering eller annan certifiering som styrker att kravet uppfylls är korrekta.
  • att anslutning till kontrollprogram som omfattar parametrarna som ingår i kravet är korrekt.
  • att ursprungsmärkning förekommer på produkten i de fall det framgår av nationell lagstiftning av kravet uppfylls, exempelvis
    • ursprung Sverige, ”Mjölk från Sverige”, ”Från Sverige”, med dokumentation som styrker att kravet uppfylls, exempelvis egenkontroll enligt Miljöhusesyn1, åtgärder enligt stalljournal, behandlingsjournal, praktikjournal2 och/eller klövhälsoplan. 
  • att det av annan tillhandahållen dokumentation framgår att kravet uppfylls.

1 Miljöhusesyn är framtagen av LRF i samarbete med Jordbruksverket som ett stöd för lantbrukare att utföra egenkontroll av uppfyllande av relevant lagstiftning för den egna produktionen. Läs mer på miljöhusesyns webbplats.

2 Enligt Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, bilaga I del A II, 4i och bilaga I Del A III, 8d och e, ska relevanta uppgifter i journaler och dokumentation på begäran vara tillgängliga för kontrollmyndigheten och mottagande livsmedelsföretag (det vill säga mejerier, i detta fall).

Sidan har laddats