Mjölk och mjölkprodukter av får-och getmjölksråvara
I Sverige konsumeras ca 18 kg ost per person och år. Marknadsbalansen visar att den inhemska produktionen av ost över tid har minskat medan förbrukningen har ökat.. Den svenska andelen av förbrukningen är idag drygt 40 procent, jämfört med ca 86 procent år 2000, vilket innebär att majoriteten av osten som konsumeras i Sverige produceras i andra länder (se källhänvisning i Introduktion nedan).
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
| ||||
Operativa ingrepp med bedövning - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Kastrering av bagglamm kan göras bland annat för att förhindra tjuvbetäckningar när lammen blivit könsmogna. Getter kan avhornas exempelvis för att förhindra att de skadar varandra. Utan bedövning orsakar sådana operativa ingrepp både smärta och stress hos djuren, oavsett ålder. Upphandlande organisationer kan genom att ställa krav på bedövning bidra till att operativa ingrepp genomförs med mindre smärta och stress för djuren. Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp, exempelvis vid kastrering och avhorning. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring får inte förekomma. | ||||
Betesdrift och utevistelse - kött och mjölk från lamm, får och get | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Att hålla djur på bete och ge dem möjlighet att vistas utomhus är positivt för djurhälsan och ger djuren goda möjligheter till ett naturligt beteende. En väl skött betesdrift är också ett resurssnålt och miljömässigt hållbart sätt att föda upp djur eftersom det minskar behovet av annat foder. Bete kan ske på vall på åker samt på mark som inte kan användas till annan livsmedelsproduktion. Upphandlande myndigheter som ställer krav på betesdrift och/eller utevistelse bidrar även till bete som kan ha positiva effekter på den biologiska mångfalden. Kriterietext Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som har hållits på bete eller på annat sätt givits möjlighet att vistas utomhus under en sammanhängande tidsperiod om minst 2 månader årligen, under betessäsongen så som den definieras i produktionslandet. | ||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Hög och felaktig användning av antibiotika inom djurhållningen har ett bevisat samband med ökad förekomst av resistenta bakterier1. Ökad antibiotikaresistens innebär ett hot mot den globala folkhälsan och är en viktig hållbarhetsutmaning2. Upphandlande myndigheter som ställer krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. |
I Sverige konsumeras ca 18 kg ost per person och år. Marknadsbalansen visar att den inhemska produktionen av ost över tid har minskat medan förbrukningen har ökat.. Den svenska andelen av förbrukningen är idag drygt 40 procent, jämfört med ca 86 procent år 2000, vilket innebär att majoriteten av osten som konsumeras i Sverige produceras i andra länder (se källhänvisning i Introduktion nedan).
Ost kan, förutom av komjölk, produceras av mjölk från andra djur. Vissa populära ostar som fetaost, halloumi eller eldost och ädelostar produceras vanligen av får eller getmjölk eller en blandning av dessa. Produktionen av get och fårost sker ofta vid gårdsmejerier i mindre skala.
3,5 procent av den mjölk som produceras globalt kommer ifrån får och getter. Stora exportländer för ost av får och getmjölk är Grekland, Italien, Frankrike och Spanien2.
År 2018 fanns cirka 20 000 getter i Sverige, varav cirka 11 000 på jordbruksföretag3. Mjölkande lantrasgetter används huvudsakligen för småskalig hantverksmässig produktion av mjölk för tillverkning av ost. Getbeståndet ökar i Sverige. Globalt är geten ett mycket vanligt husdjur och en förutsättning för livsmedelsförsörjningen i många länder. Geten kan nyttja marker som inte går att odla eller använda på annat sätt och betar buskar, örter, vass och blåbärsris.
1 2018 års statistik, avser hårdost, smältost och övrig ost. Marknadsbalans mejeriprodukter, Jordbruksverket, 2020.
Mjölkbaserade produkter av får och getmjölk samt sammansatta produkter som innehåller en rimlig andel råvara av får och/eller getmjölksinnehåll, till exempel 20%. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp.
Exempel på produkter som kan omfattas av kriterierna:
- Stek och grillost av får och/eller getmjölk exempelvis halloumi och eldost.
- Färskost och ädelost av får och/eller getmjölk exempelvis feta, ricotta och chèvre.
- Hårdost av får och/eller getmjölk exempelvis manchego och pecorino