Betesdrift och utevistelse - kött och mjölk från lamm, får och get
Nivå: Basnivå
Att hålla djur på bete och ge dem möjlighet att vistas utomhus är positivt för djurhälsan och ger djuren goda möjligheter till ett naturligt beteende. En väl skött betesdrift är också ett resurssnålt och miljömässigt hållbart sätt att föda upp djur eftersom det minskar behovet av annat foder. Bete kan ske på vall på åker samt på mark som inte kan användas till annan livsmedelsproduktion. Upphandlande myndigheter som ställer krav på betesdrift och/eller utevistelse bidrar även till bete som kan ha positiva effekter på den biologiska mångfalden.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10443:2
- Grupp:
- Mjölk och mjölkprodukter av får-och getmjölksråvara
Kriterietext
Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som har hållits på bete eller på annat sätt givits möjlighet att vistas utomhus under en sammanhängande tidsperiod om minst 2 månader årligen, under betessäsongen så som den definieras i produktionslandet.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Information om råvarans ursprungsland och laghänvisning i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, 6 kap. 4-5 §§ SJVFS 2019:21 Saknr. L107 eller 6 kap. 4-5 §§ SJVFS 2019:22 Saknr. L109
- Certifiering enligt IP Sigill lamm eller annan certifiering som uppfyller kravet.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören har lämnat i anbudet, exempelvis genom:
- att ursprungsmärkning förekommer på produkten i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, ”Kött från Sverige”, ”Från Sverige”, med dokumentation där det framgår att kravet uppfylls, exempelvis djurägarförsäkran med egenkontroll enligt Miljöhusesyn via slakteri eller revisionsprotokoll.
- att uppgifter om certifiering med IP Sigill Lamm eller annan certifiering som uppfyller kravet är korrekta.
- att det av annan tillhandahållen dokumentation framgår att kravet är uppfyllt.
Information om kriteriet
De olika lammproduktionssystemen karakteriseras efter de tider på året då lammen slaktas. Vanligast i Sverige är höstlammsproduktion, vilket innebär att tackorna lammar på våren och lammen slaktas på hösten efter avslutad betessäsong, men lamm kan födas och slaktas under alla tider på året. Lamm som föds på hösten och slaktas på våren föds upp inomhus och går inte på bete.
Kriteriet kan begränsa marknadstillgången för enskilda produkter.
I ekologisk produktion ska får alltid ha tillgång till bete när väder- och markförhållanden tillåter det. Regelverket anger inte specifika tidpunkter för bete. Se även Krav ID 10400:2 Ekologisk vara – tillägg lamm och fårkött för utökade beteskrav.
Upphandlande myndigheter får i avtalsvillkoren ange att dokumentation, i särskilda fall och när det finns skäl för detta, ska vara verifierad eller granskad av en oberoende tredje part. Vad betyder det?
Motiv
Utevistelse på större ytor ger djuren stor möjlighet till att röra sig och beta i enlighet med deras naturliga beteende. Bete och utevistelse ger även generellt friskare och välmående djur med mindre skador på ben och klövar1. Betande djur kan dessutom bidra till den biologiska mångfalden när bete skapar en miljö som gynnar många växter och djur.
Det finns lagkrav på utevistelse i Sverige. Lagstiftningen tillåter annan utevistelse än bete för får och getter men enligt Svenska fåravelsförbundet och Lantbrukarnas riksförbund går i praktiken alla lamm som föds upp från maj till oktober ute på bete i Sverige 2. Lamm som föds upp under vintern går inte på bete i Sverige. Under vintern går får och lamm istället i grupper på djupströbäddar av halm i stallar, ofta med tillgång till rasthagar. Basen i utfodringen är vall-foder (gräs och klöver) och fodertillskott i form av spannmål och proteinfoder ges till högdräktiga eller nylammade tackor och unga lamm3. I länder med varmare klimat är betesperioden längre och lammen går utomhus större delen av året4.
I Sverige infaller betesperioden 1 maj-15 oktober 5. I andra länder med annat klimat kan tiden på året för bete variera. I Jordbruksverkets föreskrifter 6 kap. 4-5 §§ SJVFS 2019:21 Saknr. L107 anges minsta längd på den sammanhängande betesperioden för lamm och får beroende på var i landet produktionen sker. I Blekinge, Skåne och Hallands län – 4 månader, i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Västra Götalands, Värmlands, Örebro och Västmanlands län – 3 månader och i Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län – 2 månader. För getter finns motsvarande regler i 6 kap. 4-5 §§ SJVFS 2019:22 Saknr. L109.
2 Svenska Fåravelsförbundet och Lantbrukarnas riksförbund, 2016
4 Svenska Fåravelsförbundet och Lantbrukarnas riksförbund, 2016
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10443:2
- Versionsdatum
- 2020-12-21
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-12-21, Krav ID 10443:2: Ändrad nivå från avancerad till bas. Kravet anpassat till kött och mjölk från lamm, får och get. Ändrat kravtext om bete alternativt utevistelse i enlighet med Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2019:21 6 kap. 4-5 §§. Förtydligat betesperiod enligt produktionslandets definition. Tillagt förslag till uppföljning. Tillagt förslag på bevis råvaruursprung +laghänvisning eller annan dokumentation.2016-12-19, Krav ID 10443:2: Ändrad kravtyp från tilldelningskriterium till teknisk specifikation, ändrad kravnivå från bas till avancerad