Kadmiumhalt i produkten
Nivå: Spjutspetsnivå
Kadmium som ackumuleras i marken kan innebära långsiktiga hälso- och miljörisker. Kadmium kan tas upp av växternas rotsystem och tillförs till åkermarken genom luftföroreningar och användning av handelsgödsel. Även rötslam och stallgödsel kan bidra till tillförseln av kadmium till åkermarken.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10373:1
- Grupp:
- Cerealier och övriga spannmålsprodukter
- Engelska:
Kriterietext
I icke-sammansatta produkter av en spannmålsråvara av vete och/eller havre ska kadmiumhalten inte överstiga 0,1 mg/kg våtvikt1.
1"Våtvikt" innebär en vattenhalt på maximalt 12 % efter torkning.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifieringssystem som uppfyller kravet, t.ex. IP certifiering på sigillnivå.
- Annan dokumentation som visar att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalstiden kan till exempel ske genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt/produkter där kravet ställts. Då kan följande kontrolleras:
Certifiering med tillhörande märkning
- Om kravet verifieras med en certifiering med tillhörande märkning kan uppföljning ske genom att kontrollera att märkning finns på produkten, förpackningen, i produktdatabas eller liknande. Exempel på certifieringar med tillhörande produktmärkningar som uppfyller kravet är IP Sigill eller likvärdigt.
Information om kriteriet
Observera att detta krav är lämpligt att ställa på en-ingrediensprodukter. I sammansatta produkter kan det vara svårt att verifiera att kravet är uppfyllt.
Observera att detta krav är lämpligt att ställa på en-ingrediensprodukter. I sammansatta produkter kan det vara svårt att verifiera att kravet är uppfyllt.
Miljömål
Motiv
Idag är spannmålsprodukter, främst av vete, en av de vanligaste källorna för intag av kadmium för den svenska (icke-rökande) befolkningen. Uppskattningsvis kommer nästan 50 % av allt kadmium i vegetabiliska livsmedel från vetemjöl och andra spannmålsprodukter. Kadmium lagras i eller intill kli-delen och grodden i vetekärnan och därför innehåller fullkorn eller grövre mjöl högre halter av kadmium än finare malt vetemjöl. Alla grödor tar inte heller upp kadmium i samma utsträckning. Råg tar exempelvis upp mindre än vete. Utöver skillnader mellan olika arter, förekommer kan även olika sorter av samma art ha olika upptag. Generellt sett har vårvetet ett högre upptag än höstvetet.
Det lagstadgade gränsvärdet är för kadmium 0,2 mg/kg för vete, kli och groddar samt 0,1 mg/kg för övriga spannmål. Detta krav syftar till att minska kadmiumhalterna och grundar sig på reglerna för Integrerad produktion (IP).
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10373:1
- Versionsdatum
- 2016-12-16
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Nytt granskningsdatum med tillägg av ny rubrik "Förslag till uppföljning"
2016-12-16: Ändrad kravnivå från bas till spjutspets. Borttaget ur kravtext: råg och korn. Ändrat gränsvärde för vete och havre från 0,08 mg/kg till 0,1 mg/kg
2012-10-25: Ursprunglig version.