Matbröd och kaffebröd
Matbröd och kaffebröd kan ingå i fullsortimentsupphandlingar. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp. Upphandling av färskt matbröd och kaffebröd sker ofta genom separata upphandlingar mot bagerier/konditorier vilket kan göra det svårt att kravställa och följa upp på artikelnivå.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | ||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | ||||
Mer hållbart producerad palmolja i livsmedel | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till att öka förutsättningarna för omställning mot en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (Credits/Book and Claim).
| ||||
Information om råvarans ursprung - vegetabilier | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är en förutsättning för att kunna kontrollera miljökrav och sociala krav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras, säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För livsmedelsprodukter av vegetabilisk råvara ska information om råvarans/råvarornas ursprungsland/ursprungsländer finnas tillgänglig och kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
| ||||
Mer hållbart producerad och segregerad palmolja i livsmedel | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till ökad spårbarhet och en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerade på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated). | ||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Genetiskt modifierade organismer som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden idag, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. Upphandlande organisationer som har tagit ställning mot GMO kan efterfråga GMO-fria varor. Kriterietext Råvara ska inte bestå av, innehålla eller ha framställts av genetiskt modifierade organismer (GMO). Spår av godkänd GMO1 får förekomma under förutsättning att det är oavsiktlig eller tekniskt oundviklig samt inte överskrider 0,9 procent för varje enskild råvara i enlighet med förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder.
|
Matbröd och kaffebröd kan ingå i fullsortimentsupphandlingar. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp. Upphandling av färskt matbröd och kaffebröd sker ofta genom separata upphandlingar mot bagerier/konditorier vilket kan göra det svårt att kravställa och följa upp på artikelnivå.
Klimatpåverkan från bröd uppgår till mellan 0,5 och 1 kg CO2-ekvivalenter per kg bröd, med undantag för bake-off-bröd som ligger något högre men fortfarande under 1,5 kg CO2-ekvivalenter per kg bröd. Klimatpåverkan från råvaruproduktionen är det största enskilda bidraget i brödens livscykler, ca 50 - 70 %. Transporter står för det näst största bidraget för storskaliga industribröd, men en mycket liten del för bröd med en regional marknad eller hembakat. Förpackningar svara för ca 10-15 % av klimatpåverkan, medan energianvändningen i bagerier endast står för en liten del.
Palmolja används i exempelvis kakor och friterade produkter. Produktion av denna världens viktigaste olja sker framför allt i Indonesien och Malaysia där extremt storskaliga plantager har lett till att artrik regnskog huggs ner och ersätts med oljepalmsodlingar. Det finns dock initiativ som arbetar för en mer hållbar produktion av palmolja.
Matbröd och kaffebröd som innehåller en rimlig andel råvara, till exempel 20% av enskild råvara såsom vetemjöl och rågmjöl. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp:
Produkter som kan omfattas av kriterierna:
- Bröd (hårt, mjukt färskt, mjukt fryst, bake off)
- Kaffebröd (beroende på resultat av marknadsundersökning)
Inom konditori- och kaffebrödssortiment används en stor del hel- och halvfabrikat vilket kan försvåra möjligheten att ställa hållbarhetskrav och följa upp.
Använd det kriterium eller de kriterier/nivåer som passar ert behov och era målsättningar.
Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka bevis som kan lämnas, exempelvis Egenrapportering.