Information om råvarans ursprung - vegetabilier
Nivå: Basnivå
Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är en förutsättning för att kunna kontrollera miljökrav och sociala krav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras, säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11536
- Grupp:
- Margarin och oljor
Kriterietext
För livsmedelsprodukter av vegetabilisk råvara ska information om råvarans/råvarornas ursprungsland/ursprungsländer finnas tillgänglig och kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
- I vilket land/vilka länder råvaran är odlad.
- I vilket land/vilka länder råvaran är förädlad, där så är relevant.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Information om vegetabilieråvarans ursprungsland/ursprungsländer, exempelvis genom ursprungsmärkning på produkten, i produktdatabas eller på webbsida.
- Annan dokumentation som visar att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade livsmedelsprodukter. Då kontrolleras att information om råvarans ursprungsland finns tillgänglig, exempelvis genom:
- Information om råvarans ursprungsland i elektroniska inköps/beställningskanaler, i de prisfiler som läses in i den upphandlande organisationens e-handel.
- Information om råvarans ursprung på produkten.
- Annan dokumentation där informationen framgår.
För enkla produkter bestående av endast en råvara kan ursprungsmärkning på produkten med exempelvis ”Från Sverige”, ”Svenskt Sigill” användas för att följa upp kravet.
Tänk på att vid uppföljning av sammansatta livsmedelsprodukter kan inte alltid dessa ursprungsmärkningar visa den vegetabiliska råvarans ursprung, eftersom det tillåts undantag. Läs mer om ursprungskrav för sammansatt produkter enligt märkningarna
Från Sverige
Svenskt Sigill
Information om kriteriet
Upphandlingsmyndigheten rekommenderar att kravet används för livsmedelsprodukter som innehåller minst tio procent vegetabilisk råvara. En upphandlande organisation har möjlighet att ställa kravet på produkter med mindre än tio procent vegetabilisk råvara, men då är det viktigt att genomföra en marknadsanalys för att säkerställa att det finns produkter som kan uppfylla kravet.
Marknadsanalys
Inom EU finns vissa obligatoriska krav på ursprungsmärkning för hela frukter och grönsaker. Läs mer om vilka regler som gäller för obligatorisk ursprungsmärkning på Livsmedelsverkets webbplats
Det inte är tillåtet att kräva ett visst ursprungsland vid offentlig upphandling. Kravet om råvarans ursprung tar bara sikte på att information ska lämnas om vilket land som råvaran kommer ifrån. Informationen om råvarans ursprungsland är inte heller tänkt att ligga till grund för utvärdering av anbud eftersom det kan anses strida mot de grundläggande upphandlingsprinciperna. Informationen kan dock utgöra en viktig grund för den upphandlande organisationens interna riskanalyser och uppföljning.
De grundläggande upphandlingsprinciperna
Tänk på att det bör framgå av avtalsvillkoren hur informationen om råvarans ursprung ska tillhandahållas under avtalstiden. Om man ställer krav på att information förmedlas i specifika system kan det försvåra för företag att lämna anbud.
Motiv
Transparens och spårbarhet är viktigt för att kunna kontrollera hållbarhetsparametrar i leveranskedjan. Information om en råvaras ursprung ökar tryggheten hos måltidsgästen och kan ge upphandlande organisationer viktig information om produktens prestanda, exempelvis om vilka regelverk som tillämpats i primärproduktionen. Därför är det viktigt att information om i vilket/vilka land/länder produktionen har skett kan förmedlas effektivt från producent/leverantör till den upphandlande organisationen, måltidsverksamheten, köken och måltidsgästen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11536
- Versionsdatum
- 2023-02-07
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar. Kriterium tillagt i produktgrupp Spannmål och cerealier
2023-02-07: Nytt kriterium för ursprung som omfattar både enkla och sammansatta produkter. Ersätter Krav ID 11010 och 10372:1 i produktgrupperna frukt och grönsaker.