Start

Att arbeta med styrning och organisering för att motverka arbetslivskriminalitet

Beslutsfattare och verksamhetschefer i offentliga organisationer har en central roll i att driva och stödja initiativ för att bekämpa arbetslivskriminalitet inom inköp och upphandling. Stöd från ledningen är avgörande för att kunna agera mot den här typen av brottslighet.​ I den här delen av vägledningen ger vi konkreta förslag på hur ni kan arbeta strategiskt för att motverka arbetslivskriminalitet.

1. Ledningens roll och ansvar för att motverka arbetslivskriminalitet i upphandling

Arbetet med att motverka arbetslivskriminalitet i upphandlingar är en strategisk fråga. Att ledningen hos upphandlande organisationer ger ett uttalat och aktivt stöd samt säkerställer en tydlig roll- och ansvarsfördelning liksom ändamålsenliga beslutsmandat, är avgörande framgångsfaktorer. Arbetet bör ske tvärfunktionellt.

Upphandlande organisationer som vill initiera eller förstärka sitt arbete för att motverka arbetslivskriminalitet kan överväga följande åtgärder: 

  1. Ta ett samlat grepp för att motverka arbetslivskriminalitet  
  2. Säkerställ en tydlig roll- och ansvarsfördelning   
  3. Definiera mål och relevanta styrande och stödjande dokument  
  4. Definiera aktiviteter som löpande följs upp  
  5. Arbeta löpande med identifiering och hantering av risker 
  6. Integrera arbetet mot arbetslivskriminalitet i kategoristyrningen
  7. Identifiera åtgärder som motverkar infiltration och otillåten påverkan  
  8. Säkerställ en levande dialog och utbildning 
  9. Samarbeta med andra organisationer och myndigheter  
  10. Genomför interna och/eller externa revisioner 

“Den som uppmärksammar något på golvet, behöver bli uppmuntrad och få stöd”

–Citat från en intervjuad person i ledande befattning

2. Lagar organisationen behöver förhålla sig till i arbetet med att motverka arbetslivskriminalitet i upphandling 

Det finns ett antal lagar som upphandlande organisationer, utöver upphandlingsreglerna, behöver förhålla sig till i arbetet med att motverka arbetslivskriminalitet i upphandlingar. I detta sammanhang kan uppmärksammas att det enligt lagen (1994:260) om offentlig anställning finns en skyldighet till åtalsanmälan vid bland annat korruptionsbrott. Någon motsvarande skyldighet finns inte för exempelvis anställda inom regioner och kommuner, men polisanmälningar är viktigt för att brott ska kunna beivras. Det är också viktigt att lagar och regler om jäv och intressekonflikter följs.  

Det här avsnittet ger en överblick över några olika regelverk som i viss mån kan sägas ställa krav på att upphandlande organisationer motverkar arbetslivskriminalitet i upphandling. Relevanta styrande dokument hos den upphandlande organisationen kan med fördel hänvisa till dessa lagar utifrån vad som är tillämpligt.  

3. Nationella strategier inom området

I detta avsnitt beskriver vi övergripande några av regeringens strategier och handlingsplaner som rör arbetslivskriminalitet. Dessa är inte bindande för upphandlande organisationer på samma sätt som lagar och förordningar, men de kan vara styrande inte minst för statliga myndigheter genom att de kommunicerar regeringens förväntningar på dem i detta avseende. De kan därför vara aktuella att hänvisa till i  styrande dokument som den upphandlande organisationen har. 

Dålig och farlig arbetsmiljö är en viktig indikator och arbetet mot arbetslivskriminalitet inkluderas i regeringens arbetsmiljöstrategi. I skrivelsen presenteras hur strategin styr mot uppsatta mål, genomförande av strategin samt hur den ska följas upp.

En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025 (regeringens webbplats)