Om riskbedömning och arbetslivskriminalitet
Arbetet med att utestänga oseriösa aktörer är avgörande för att skydda särskilt utsatta arbetstagare och främja sund konkurrens mellan företag. Det är ett gemensamt ansvar för upphandlande organisationer, arbetsmarknadens parter, näringslivet och rättsvårdande myndigheter. För att undvika arbetslivskriminalitet bör ni som upphandlande organisation bedöma var risken är som störst och sätta in relevanta åtgärder.
Innehåll på denna sida
Materialet om riskbedömning i den här vägledningen består utöver den här sidan även av
Ni bör genomföra en riskbedömning för arbetslivskriminalitet innan och under framtagandet av upphandlingsdokumenten. Det minskar sannolikheten att oseriösa företag lämnar anbud, eller ser till att de kan upptäckas tidigt och uteslutas om de lämnar anbud. Det i sin tur gör att ni kan fokusera på de seriösa företagen.
Riskbedömning är en aktivitet som bör pågå under hela inköpsprocessen, till exempel i samband med avrop från ramavtal, särskilt sådana som förutsätter en förnyad konkurrensutsättning. Det är också viktigt att ha ett system för att fånga upp resultatet av era tidigare riskbedömningar så att de tillsammans med övriga erfarenheter från upphandlingen och avtalet kan förbättra kommande upphandlingar.
Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner
Kategoristyrning är en metod där den upphandlande organisationens inköp analyseras kategorispecifikt. Kategoriindelningen gör att ni kan arbeta mer strategiskt och träffsäkert med era inköp. En systematisk riskbedömning bör ingå i kategoristyrningsprocessen, där en övergripande strategi för att motverka arbetslivskriminalitet generellt ska ingå i inköpsstrategin för sådana inköpskategorier som är särskilt utsatta för arbetslivskriminalitet. Fördelen med det här arbetssättet är att ni kan få mer tid att gå till botten med en kategorianpassad strategi än vid en individuell upphandling.
Vad innebär kategoristyrning? (fråga i vår frågeportal)
Om ni bedömer att risken för arbetslivskriminalitet är hög när ni har genomfört riskbedömningen är det lämpligt att ni planerar för att genomföra en fördjupad uppföljning inför upphandlingen. En fördjupad uppföljning består av planerade uppföljningsaktiviteter som går utöver basuppföljningen. Resultatet av en fördjupad uppföljning kan ibland räcka som underlag för dialog med, eller åtgärd mot, en leverantör under avtalstiden. Med begreppet fördjupad uppföljning avses, i det här stödet, planerade uppföljningsaktiviteter som är mer omfattande än en ordinarie uppföljning på grundläggande nivå.
Upphandlingsmyndighetens riskbedömningsverktyg
Upphandlingsmyndigheten erbjuder ett antal verktyg för att ni ska kunna bedöma olika typer av hållbarhetsrisker i er upphandling. För arbetslivskriminalitet har vi tagit fram ett särskilt metodstöd med indikatorer. Indikatorerna är utformade för att fånga upp just risker för oseriösa aktörer inom er upphandling.
Metodstöd – riskbedömning av arbetslivskriminalitet
Förutom det särskilda metodstödet för riskbedömning av arbetslivskriminalitet har vi även andra riskbedömningsverktyg. Dessa verktyg syftar främst till att bedöma andra risker än specifikt för arbetslivskriminalitet.
Riskbedömningar – oskäliga arbetsvillkor
För att bedöma risker för oskäliga arbetsrättsliga villkor har vi publicerat ett antal riskbedömningar på vår webbplats. Upphandlingsmyndigheten har genomfört riskbedömningar av ett antal yrkesområden i Sverige, där ett tiotal av dem bedöms som högriskbranscher. Om ni ställer krav på arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal och följer upp dem minskar ni risken för att företag som vinner upphandlingar åsidosätter arbetstagares rättigheter.
Att ange arbetsrättsliga villkor
Publicerade riskbedömningar per yrkesområde
Risken för oskäliga arbetsvillkor bedöms enligt ett antal riskindikatorer, precis som vid riskbedömning av arbetslivskriminalitet. I vissa fall sammanfaller dessa indikatorer med de som används för att bedöma risken för arbetslivskriminalitet. Samma indikator kan alltså vara ett tecken på både risk för oskäliga arbetsvillkor och risk för arbetslivskriminalitet.
Riskbedömning – globala leveranskedjor
Ett annat verktyg vi erbjuder är Riskanalystjänsten. Riskanalystjänsten hjälper er med er riskbedömning för en viss högriskprodukt. De produktområden och produktgrupper som är med i Riskanalystjänsten har komplicerade och ofta globala leveranskedjor.
Riskanalystjänsten – per produktgrupp
Riskanalystjänsten hjälper er att bedöma risken för korruption och kränkningar av arbetares rättigheter, mänskliga rättigheter och miljöskydd genom hela leveranskedjan. I det här verktyget erbjuder vi riskbedömningar av nio produktområden och 25 produktgrupper. Det här är också ett verktyg för er som behöver kartlägga leveranskedjan för den aktuella upphandlingen.
Kom ihåg att kränkningar mot arbetsrättsliga villkor kan ske i alla regioner och länder. Det kan därför vara lämpligt att ställa både krav på arbetsrättsliga villkor på de lägsta nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i Sverige (lön, semester och arbetstid) och enligt ILO:s kärnkonventioner, även om bara delar av fullgörandet av kontraktet sker utanför Sveriges gränser.