Start

Metodstöd – riskbedömning av arbetslivskriminalitet

Det här metodstödet är till för er som vill göra en bedömning av risken för arbetslivskriminalitet, oavsett vilken bransch det gäller. Stödet är framtaget för att stötta både upphandlande organisationer och leverantörer till offentlig sektor och är utformat för att passa alla typer av organisationer.

Metodstödet för riskbedömning av arbetslivskriminalitet är ett verktyg för att bedöma risken för arbetslivskriminalitet i er upphandling. Vi har även utvecklat en verktygslåda för riskhantering, det vill säga för att hantera de risker ni hittar när ni har genomfört er riskbedömning. 

Verktygslåda för att hantera risker för arbetslivskriminalitet

Om ni som upphandlande organisation, genom annat externt stöd eller egna erfarenheter, redan konstaterat att den aktuella branschen är en riskbransch så kan det här metodstödet användas som ett komplement till redan befintlig riskbedömning.

Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner 

Om er upphandling gäller bygg och anläggning har vi ett specifikt stöd för det området:

Motverka arbetslivskriminalitet – fördjupat stöd för byggbranschen

Indikatorer för förhöjd risk för arbetslivskriminalitet

För att hjälpa er att bedöma risken för arbetslivskriminalitet har vi tagit fram sex indikatorer som kan visa på en förhöjd risk. Det är viktigt att förtydliga att indikatorerna är just indikatorer på risk för arbetslivskriminalitet och inte bevis för att det förekommer arbetslivskriminalitet. Det är också viktigt att påpeka att det kan förekomma arbetslivskriminalitet även om indikatorerna inte ger utslag. 

Indikatorerna är formulerade som frågor. Under varje indikator finns två till fem underindikatorer som ni kan använda som stöd för er bedömning av varje indikator. Om ni svarar ja på någon av dessa stödfrågor är svaret på indikatorn också ja.  

Tabell: Indikatorer – riskbedömning av arbetslivskriminalitet
Frågor att ställa för att bedöma risken för arbetslivskriminalitet Svar
1. Tillhör de som ska utföra kontraktet särskilt utsatta yrkesgrupper? Ja/nej
2. Är långa leveranskedjor och många leverantörer typiskt för branschen? Ja/nej
3. Är osund konkurrens vanlig i den aktuella branschen? Ja/nej
4. Är det vanligt med överträdelser av lagar och kollektivavtal inom branschen? Ja/nej
5. Är kvalitetsbrister vanliga i branschen? Ja/nej
6. Används företag i branschen ofta som brottsverktyg? Ja/nej

Hur fungerar indikatorerna? 

Generellt innebär fler indikatorer där ni får ett ja en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet i er upphandling. Det innebär i sin tur att ni bör lägga mer tid på att motverka arbetslivskriminalitet. De olika delarna av vårt webbstöd kopplar också till den specifika riskindikatorn ni har identifierat. Hur de olika indikatorerna knyter an till våra verktyg beskriver vi under Fördjupad information om indikatorerna.

Har ni behov av att kategorisera era upphandlingar efter hur stor risken är för arbetslivskriminalitet? Här är ett exempel på hur ni kan resonera kring en enskild indikator. 

Exempel på hur ni kan resonera kring en enskild indikator

Exempel indikator 1. "Tillhör de som ska utföra kontraktet särskilt utsatta yrkesgrupper?"

För att svara på om det föreligger risk enligt indikatorn för er upphandling, besvara samtliga delfrågor:

  • Är det låg kollektivavtalstäckning inom branschen?
  • Är tidsbegränsade anställningar vanliga i branschen?
  • Är yrkesgruppen hårt reglerad?
  • Ställs det inga eller låga krav på utbildning och språkkunskaper?
  • Är utländsk arbetskraft vanligt i branschen?

Om du svarar ja på någon av dessa stödfrågor så är svaret på indikator 1 också ja. 

Här följer ett exempel på hur ni kan kategorisera era upphandlingar vad gäller risken för arbetslivskriminalitet när ni har gjort en bedömning av alla sex riskindikatorer. 

Hög risk

Om ni får 5 till 6 ja-svar på indikatorerna kan risken bedömas vara hög för arbetslivskriminalitet för den specifika upphandlingen. Vid hög risk är det viktigt att ni funderar på om de krav ni ställer i upphandlingen är tillräckliga för att oseriösa aktörer i första hand inte ska lockas att lämna anbud, i andra hand uteslutas från upphandlingen och i vart fall inte premieras i utvärderingen.  

Uteslutningsgrunder

Vid hög risk bör ni också planera för en fördjupad uppföljning under avtalstiden. En fördjupad uppföljning består av planerade uppföljningsaktiviteter som går utöver basuppföljningen.

Medelhög risk  

Om ni får 3 till 4 ja-svar kan risken för arbetslivskriminalitet i upphandlingen bedömas vara medelhög. Vid medelhög risk är det lämpligt att planera för en fördjupad uppföljning inför upphandlingen och under avtalstiden. 

Låg risk 

Om ni får 1 till 2 ja-svar kan risken för arbetslivskriminalitet i upphandlingen bedömas vara låg. Tänk på att även om resultatet av er riskbedömning leder till att ni bara får 1 till 2 ja-svar så kan de enskilda indikatorerna vara av så allvarlig art att de ändå bör prioriteras och hanteras, till exempel genom att planera för en fördjupad uppföljning.  

I vår verktygslåda har vi tagit fram förslag på verktyg för att hantera risker kopplade till varje enskild indikator. 

Avtalsuppföljningens nivåer: Fördjupad uppföljning

Verktygslåda för att motverka arbetslivskriminalitet i upphandling

Fördjupad information om indikatorerna

Vi har tagit fram sex indikatorer som vi anser vara särskilt viktiga att väga in i riskbedömningen för om det finns en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet i er specifika upphandling. I det här avsnittet presenterar vi indikatorerna tillsammans med underindikatorer. Utöver det material ni hittar i anslutning till indikatorerna är arbetsmarknadens parter i den aktuella branschen ofta en bra källa till information.

Sidan har laddats