Metodstöd – riskbedömning av arbetslivskriminalitet
Det här metodstödet är till för er som vill göra en bedömning av risken för arbetslivskriminalitet, oavsett vilken bransch det gäller. Stödet är framtaget för att stötta både upphandlande organisationer och leverantörer till offentlig sektor och är utformat för att passa alla typer av organisationer.
Metodstödet för riskbedömning av arbetslivskriminalitet är ett verktyg för att bedöma risken för arbetslivskriminalitet i er upphandling. Vi har även utvecklat en verktygslåda för riskhantering, det vill säga för att hantera de risker ni hittar när ni har genomfört er riskbedömning.
Verktygslåda för att hantera risker för arbetslivskriminalitet
Om ni som upphandlande organisation, genom annat externt stöd eller egna erfarenheter, redan konstaterat att den aktuella branschen är en riskbransch så kan det här metodstödet användas som ett komplement till redan befintlig riskbedömning.
Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner
Om er upphandling gäller bygg och anläggning har vi ett specifikt stöd för det området:
Motverka arbetslivskriminalitet – fördjupat stöd för byggbranschen
Indikatorer för förhöjd risk för arbetslivskriminalitet
För att hjälpa er att bedöma risken för arbetslivskriminalitet har vi tagit fram sex indikatorer som kan visa på en förhöjd risk. Det är viktigt att förtydliga att indikatorerna är just indikatorer på risk för arbetslivskriminalitet och inte bevis för att det förekommer arbetslivskriminalitet. Det är också viktigt att påpeka att det kan förekomma arbetslivskriminalitet även om indikatorerna inte ger utslag.
Indikatorerna är formulerade som frågor. Under varje indikator finns två till fem underindikatorer som ni kan använda som stöd för er bedömning av varje indikator. Om ni svarar ja på någon av dessa stödfrågor är svaret på indikatorn också ja.
Frågor att ställa för att bedöma risken för arbetslivskriminalitet | Svar |
---|---|
1. Tillhör de som ska utföra kontraktet särskilt utsatta yrkesgrupper? | Ja/nej |
2. Är långa leveranskedjor och många leverantörer typiskt för branschen? | Ja/nej |
3. Är osund konkurrens vanlig i den aktuella branschen? | Ja/nej |
4. Är det vanligt med överträdelser av lagar och kollektivavtal inom branschen? | Ja/nej |
5. Är kvalitetsbrister vanliga i branschen? | Ja/nej |
6. Används företag i branschen ofta som brottsverktyg? | Ja/nej |
Hur fungerar indikatorerna?
Generellt innebär fler indikatorer där ni får ett ja en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet i er upphandling. Det innebär i sin tur att ni bör lägga mer tid på att motverka arbetslivskriminalitet. De olika delarna av vårt webbstöd kopplar också till den specifika riskindikatorn ni har identifierat. Hur de olika indikatorerna knyter an till våra verktyg beskriver vi under Fördjupad information om indikatorerna.
Har ni behov av att kategorisera era upphandlingar efter hur stor risken är för arbetslivskriminalitet? Här är ett exempel på hur ni kan resonera kring en enskild indikator.
Exempel på hur ni kan resonera kring en enskild indikator
Exempel indikator 1. "Tillhör de som ska utföra kontraktet särskilt utsatta yrkesgrupper?"
För att svara på om det föreligger risk enligt indikatorn för er upphandling, besvara samtliga delfrågor:
- Är det låg kollektivavtalstäckning inom branschen?
- Är tidsbegränsade anställningar vanliga i branschen?
- Är yrkesgruppen hårt reglerad?
- Ställs det inga eller låga krav på utbildning och språkkunskaper?
- Är utländsk arbetskraft vanligt i branschen?
Om du svarar ja på någon av dessa stödfrågor så är svaret på indikator 1 också ja.
Här följer ett exempel på hur ni kan kategorisera era upphandlingar vad gäller risken för arbetslivskriminalitet när ni har gjort en bedömning av alla sex riskindikatorer.
Hög risk
Om ni får 5 till 6 ja-svar på indikatorerna kan risken bedömas vara hög för arbetslivskriminalitet för den specifika upphandlingen. Vid hög risk är det viktigt att ni funderar på om de krav ni ställer i upphandlingen är tillräckliga för att oseriösa aktörer i första hand inte ska lockas att lämna anbud, i andra hand uteslutas från upphandlingen och i vart fall inte premieras i utvärderingen.
Vid hög risk bör ni också planera för en fördjupad uppföljning under avtalstiden. En fördjupad uppföljning består av planerade uppföljningsaktiviteter som går utöver basuppföljningen.
Medelhög risk
Om ni får 3 till 4 ja-svar kan risken för arbetslivskriminalitet i upphandlingen bedömas vara medelhög. Vid medelhög risk är det lämpligt att planera för en fördjupad uppföljning inför upphandlingen och under avtalstiden.
Låg risk
Om ni får 1 till 2 ja-svar kan risken för arbetslivskriminalitet i upphandlingen bedömas vara låg. Tänk på att även om resultatet av er riskbedömning leder till att ni bara får 1 till 2 ja-svar så kan de enskilda indikatorerna vara av så allvarlig art att de ändå bör prioriteras och hanteras, till exempel genom att planera för en fördjupad uppföljning.
I vår verktygslåda har vi tagit fram förslag på verktyg för att hantera risker kopplade till varje enskild indikator.
Avtalsuppföljningens nivåer: Fördjupad uppföljning
Verktygslåda för att motverka arbetslivskriminalitet i upphandling
Fördjupad information om indikatorerna
Vi har tagit fram sex indikatorer som vi anser vara särskilt viktiga att väga in i riskbedömningen för om det finns en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet i er specifika upphandling. I det här avsnittet presenterar vi indikatorerna tillsammans med underindikatorer. Utöver det material ni hittar i anslutning till indikatorerna är arbetsmarknadens parter i den aktuella branschen ofta en bra källa till information.
Om de personer som ska utföra ert kontrakt tillhör särskilt utsatta yrkesgrupper föreligger en förhöjd risk för att dessa personer utnyttjas för ekonomisk vinning av oseriösa aktörer som snedvrider konkurrensen.
Verktygslådan: Åtgärder som motverkar utnyttjande av anställda
1.1 Är det låg kollektivavtalstäckning inom branschen?
Om kollektivavtalstäckningen i branschen är låg finns en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet inom upphandlingen, då risken att särskilt utsatta grupper utnyttjas för ekonomisk vinning ökar då kollektivavtal saknas. I Sverige är kollektivavtalstäckningen cirka 88 procent, enligt Medlingsinstitutets statistik för 2022. Om en bransch har betydligt lägre täckning kan det vara en indikator på förhöjd risk för arbetslivskriminalitet.
Medlingsinstitutet – kollektivavtalstäckning och organisationsgrad
1.2 Är tidsbegränsade anställningar vanliga i branschen?
En tidsbegränsad anställning är en anställningsform som en arbetsgivare kan erbjuda vid en tillfällig arbetstopp. Anställningen löper ut automatiskt vid det datum som framgår av anställningskontraktet. För den här gruppen arbetstagare är det extra viktigt att arbetsgivaren har ett kollektivavtal. Utan kollektivavtal kan ett oseriöst företag stapla tidsbegränsade anställningar på varandra för att inte behöva erbjuda en tillsvidareanställning. Andelen tidsbegränsade anställningar i Sverige ligger på cirka 15 procent. Anställningsformen erbjuds ofta till personer som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden. Om andelen tidsbegränsade anställningar inom branschen är hög ökar risken för att arbetstagare utnyttjas för ekonomisk vinning.
1.3 Är yrkesgruppen hårt reglerad?
En indikator på förhöjd risk för arbetskriminalitet kan vara att lagstiftaren ser ett behov av att skydda en yrkesgrupp genom regleringar. Regleringar kan bestå i ägar- och ledningsprövning, krav på legitimering eller personalliggare i branschen.
I den här vägledningens verktygslåda finns rubriken Åtgärder som motverkar utnyttjande av anställda. Där finns bland annat information om
- Krav på legitimering av personal som utför det upphandlade uppdraget
- Personalliggare i vissa branscher
- Villkor om elektroniskt kontrollsystem
Personalliggare (Skatteverkets webbplats)
Lagar och andra regler om arbetsmiljö (Arbetsmiljöverkets webbplats)
1.4 Ställs det inga eller låga krav på utbildning och språkkunskaper?
I de fall det inte är proportionerligt, eller inte lämpligt av andra skäl, att ställa krav på utbildning och språkkunskaper i branschen ökar sannolikheten att särskilt utsatta grupper som migrantarbetare och lågutbildade anställs. För att säkerställa att arbetstagare inte utnyttjas för ekonomisk vinning är det viktigt att ställa krav på att leverantören lämnar information om arbetstagarnas rättigheter till samtliga arbetstagare som fullgör avtalet. Informationen ska vara lättförståelig och lämnas på arbetstagarens modersmål eller på ett språk som denne tydligt behärskar. Informationen ska även innehålla uppgifter om vart arbetstagaren ska vända sig om dennes rättigheter kränkts. I den här vägledningen verktygslåda finns bland annat information om villkor om anmälan av tillbud.
Verktygslådan: Åtgärder som motverkar utnyttjande av anställda
1.5 Är utländsk arbetskraft vanlig i branschen?
När ett utländskt företag sänder utländsk personal till Sverige ska arbetstagaren enligt det så kallade utstationeringsdirektivet och lagen om utstationering av arbetstagare anmälas till utstationeringsregistret, som administreras av Arbetsmiljöverket. Utstationeringsdirektivets syfte är att skydda de utstationerade arbetstagarnas sociala rättigheter. Genom anmälan till registret är det möjligt att övervaka att utsänd personal har villkor motsvarande de som svensk arbetskraft har vad gäller lön, semester och arbetstid. I många branscher förekommer brister i rapporteringen till utstationeringsregistret, vilket ökar risken för att utländsk arbetskraft utnyttjas för ekonomisk vinning. I den här vägledningens verktygslåda finns information om utländska företag och utländsk arbetskraft i den här kontexten
Verktygslådan: Åtgärder som motverkar utnyttjande av anställda
Inskrivningsrutiner och skalskydd (Rättvist byggandes webbplats)
I branscher där långa och komplexa leveranskedjor med många underleverantörer är vanliga kan det vara lättare för oseriösa aktörer att dölja arbetslivskriminalitet. Därmed blir det svårare att följa upp och upptäcka brister och felaktigheter. Bristande uppföljning kan både leda till förhöjd risk för arbetslivskriminalitet och göra den svårare att upptäcka, vilket i sin tur ökar risken för att arbetstagare utnyttjas för ekonomisk vinning. Det är viktigt för er som beställare att veta vem som fullgör kontraktet, inte minst när ni ska göra er uppföljning. Det är också viktigt att ni följer upp att de krav ni ställer på er leverantör vidarebefordras till leverantörens respektive underleverantörer.
Verktygslådan: Åtgärder som bidrar till insyn i och kontroll över leveranskedjor
2.1 Är det vanligt att ett stort antal företag används för att fullgöra kontraktet?
I många branscher, exempelvis byggentreprenader, är det vanligt att huvudentreprenören som vinner upphandlingen använder sig av underleverantörer (UL) för att utföra uppdraget. Orsaken kan vara brist på arbetskraft eller att huvudentreprenören saknar egen kompetens vad gäller vissa delar av uppdraget. Möjligheten att åberopa andra företags kapacitet för att uppfylla kvalificeringskraven i upphandlingen möjliggör för fler företag att lämna anbud. Samtidigt kan fler underleverantörer i leveranskedjan göra det mer komplext att tillämpa och följa upp avtalet, vilket i sin tur gör eventuell arbetslivskriminalitet enklare att dölja.
2.2 Är det vanligt med fler än ett underleverantörsled för att fullgöra kontraktet?
I många branscher behövs fler än ett underleverantörsled (UL) för att fullgöra ett kontrakt. Med många underleverantörsled följer också att det är mer komplext att tillämpa och följa upp villkoren i ditt kontrakt.
Varken hård konkurrens eller att en upphandling är strategiskt viktig är i sig problematiskt, men i kombination med andra faktorer kan det leda till osund konkurrens. Till exempel kan det vara fallet om det är fråga om en ”vinna-eller försvinna-situation” för ett eller flera konkurrerande företag, eller om det av olika skäl är svårt för leverantörerna att hitta andra affärsmöjligheter. Kriminella som agerar i företag kan hålla anbuden låga, eftersom de ofta inte betalar korrekta skatter, avgifter och löner eller följer andra arbetsrättsliga villkor och arbetsmiljölagar som övriga företag. Detta leder i sin tur till osund konkurrens.
Verktygslådan: Åtgärder om branschen är kraftigt konkurrensutsatt
3.1 Är upphandlingen av stor betydelse för företagen?
En upphandling kan vara av särskild betydelse om värdet är stort i förhållande till den upphandlande organisationens eller anbudsgivarens omsättning. Men även om en upphandling inte rör stora belopp kan den ändå vara av stor strategisk betydelse för såväl den upphandlande organisationen som anbudsgivaren. Om den strategiska eller ekonomiska betydelsen av upphandlingen är av stor vikt innebär det därför en möjlig förhöjd risk för arbetslivskriminalitet.
3.2 Är det vanligt med onormalt låga anbud i branschen?
Som framgår av rapporter från både Svenskt Näringsliv och Brå nämns prispress i upphandlingar inte bara som en grogrund för oseriösa aktörer utan även som en orsak till att seriösa företag inte vill delta i upphandlingar. I upphandlingslagstiftningen betecknas anbud med misstänkt låga priser som onormalt låga anbud. Vid upphandling över tröskelvärdena är en upphandlande organisation skyldig att ifrågasätta ett anbud med misstänkt låga priser. Om leverantören inte kan förklara det låga priset på ett tillfredsställande sätt ska anbudet förkastas. Vid upphandlingar under tröskelvärdet är det inte en skyldighet för den upphandlande organisationen att ifrågasätta ett onormalt lågt anbud, dock får organisationen göra det. Är det vanligt med onormalt låga anbud i en bransch kan det föreligga en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet.
Upphandlingsmyndighetens statistiktjänst
Konjunkturinstitutets statistikdatabas (Konjunkturinstitutets webbplats)
Offentlig upphandling (Konkurrensverkets webbplats)
Oseriösa företag i offentlig upphandling (Svenskt näringslivs webbplats)
Om tillsynsmyndigheter eller andra aktörer ofta uppmärksammar lagöverträdelser eller kollektivavtalsbrott inom branschen är det en indikator på förhöjd risk för arbetslivskriminalitet. I det här avsnittet ger vi exempel på överträdelser som kan vara en indikator på arbetslivskriminalitet. Det kan finnas annan typ av brottslighet i den specifika branschen upphandlingen gäller som också kan vara relevant att undersöka. När ni gör er riskbedömning är det viktigt att ni också tar med eventuella underleverantörer och nyckelpersoner i analysen. Ni kan beställa domar, beslut eller handlingar via Sveriges domstolars webbplats.
Verktygslådan: Åtgärder om branschen kännetecknas av lagöverträdelser
4.1 Är överträdelser av kollektivavtal vanliga?
Upphandlande organisationer är i vissa fall skyldiga att ställa krav på arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Om arbetet utförs i Sverige ska de arbetsrättsliga villkoren avse lön, semester och arbetstid enligt ett centralt kollektivavtal. Det är inte ovanligt att oseriösa aktörer tar genvägar genom att bryta mot gällande kollektivavtal på arbetarstagarens bekostnad och på så sätt snedvrider konkurrensen.
Arbetsrättsliga villkor baserat på kollektivavtal
Svenska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtal (Arbetsmiljöverkets webbplats)
Kollektivavtalstäckning och organisationsgrad (Medlingsinstitutets webbplats)
4.2 Är överträdelser av arbetstidslagen vanliga?
Arbetstidslagen beskriver hur mycket man får jobba per dygn och rätten till raster och pauser. Arbetstid är tillsammans med lön och semester de grundläggande delarna av de arbetsrättsliga skyldigheter som offentliga organisationer ska ställa om så är behövligt. Genom att bryta mot arbetstidslagen kan oseriösa företag kringgå krav på förmåner som övertidsersättning och OB-tillägg för ekonomisk vinning och på så sätt snedvrida konkurrensen.
4.3 Är överträdelser av arbetsmiljölagen vanliga?
Enligt Delegationen mot arbetslivskriminalitet kan överträdelser av arbetsmiljöregelverket i vissa fall utgöra arbetslivskriminalitet. Det kan handla om arbete utan tillstånd, arbete med osäkra arbetsvillkor eller bristfälligt skydd för arbetstagare. Genom att inte ta sitt ansvar för arbetsmiljön snedvrider oseriösa företag konkurrensen.
4.4 Är det vanligt med ekonomisk brottslighet inom branschen?
Ekonomisk brottslighet, eller ekobrott, är ett samlingsbegrepp som innehåller olika typer av brott. Två av de vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott, enligt statistik från Ekobrottsmyndigheten. Är ekobrott vanliga i branschen är det en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet. På Skatteverkets webbplats kan du se om företag har betalat beslutade skatter och avgifter.
Förebygg kriminalitet på arbetsmarknaden genom upphandling (Ekobrottsmyndighetens webbplats)
Ekonomisk brottslighet (Brås webbplats)
4.5 Är det vanligt med miljöbrottslighet inom branschen?
Miljöbrott omfattar ett stort antal handlingar som skadar miljö och människors hälsa. Exempel på miljöbrott är illegala avfallstransporter och avfallsdumpningar. Syftet med dessa brott är oftast ekonomisk vinning. Brott mot miljöbalken kan ge en företagsbot på upp till tio miljoner kronor eller sex års fängelse. Sedan 2020 finns även möjlighet till en förhöjd företagsbot på upp till 500 miljoner kronor när det handlar om större företag och allvarligare brottslighet.
Oseriösa aktörer kan sätta i system att delta i upphandlingar där de inte har för avsikt eller ens möjlighet, att uppfylla sina avtalsrättsliga förpliktelser. I praktiken finns en gråzon mellan brott och medvetna överträdelser av regler och avtal å ena sidan, och brister som snarare beror på slarv och bristande kompetens å den andra. En bransch med oseriösa aktörer snedvrider konkurrensen på så vis att seriösa företag inte lämnar anbud.
Verktygslådan: Åtgärder mot kvalitetsbrister
Förändra projektkulturen i byggbranschen (Boverkets webbplats)
5.1 Förekommer rapporter om kvalitetsbrister?
När det rapporteras om kvalitetsbrister inom en viss bransch är inte kopplingen till arbetslivskriminalitet alltid tydlig, men ofta är kvalitetsbristen ett symtom på en aktör som tar genvägar för att skära kostnader för att vinna en upphandling. Rapporter kan också komma från andra upphandlande organisationer, statliga myndigheter, branschaktörer och arbetstagarorganisationer.
5.2 Förekommer allvarliga brister i era tidigare upphandlingar?
Er egen dokumentation från tidigare upphandlingar är den kanske viktigaste och mest lättillgängliga källan till information om en viss upphandling är förknippad med risk för kvalitetsbrister. Det är därför viktigt att dokumentationen och avtalsuppföljningen sker på ett noggrant och systematiskt sätt.
Verktygslådan: Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner
Enligt en rapport framtagen inom ramen för Nationellt underrättelsecentrum använder 80 procent av alla kriminella nätverk företag som brottsverktyg. I många fall startar inte de kriminella nya företag utan tar över företag som redan är godkända för F-skatt, arbetsgivar- och momsregistrering – så kallade historikbolag. Det aktuella bolaget används ofta bara i ett till två år innan det försätts i konkurs.
Historikbolag som brottsverktyg (publikation på Ekobrottsmyndighetens webbplats)
I det här avsnittet följer en rad frågor ni kan ställa för att få svar på om det finns en förhöjd risk att företag inom branschen kan fungera som brottsverktyg, vilket i sin tur innebär en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet. Vissa underindikatorer är aktuella inför en upphandling och andra mer aktuella när du fått in anbud eller under avtalstiden.
Det kan vara en utmaning att få fram information om en viss underindikator på branschnivå. Om så är fallet kan ert beställarnätverk eller er egen erfarenhetsåterföring fungera som viktiga källor.
Verktygslådan: Åtgärder om företag i branschen ofta används som brottsverktyg
6.1 Är konkurser och insolvensförfaranden vanliga?
Om konkurser och insolvensförfaranden är vanliga i branschen kan det vara ett tecken på att företag ofta används som brottsverktyg, vilket i sin tur innebär en förhöjd risk för arbetslivskriminalitet. Ett insolvensförfarande kan bara beslutas i den medlemsstat där gäldenären har sina huvudsakliga intressen men får sedan verkan i andra medlemsstater. Här är det intressant att undersöka förekomsten både på företags- och nyckelpersonsnivå.
Konkurser i juni 2024 (Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analysers webbplats)
6.2 Är det hög omsättning av registrerade företrädare?
Om det är vanligt att företrädare och revisorer byts ut i en specifik bransch är det en indikator på förhöjd risk för arbetslivskriminalitet. I näringslivsregistret, som administreras av Bolagsverket, kan ni när ni fått in anbud eller under avtalstiden se hur ofta registrerade företrädare och revisorer bytts ut i ett företag.
6.3 Är det vanligt att företag inte lämnar in årsredovisningen?
Alla aktiebolag och ekonomiska föreningar ska göra en årsredovisning. När årsstämman har fastställt balans- och resultaträkningen har företaget en månad på sig att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket. Om företag inte har lämnat in sin årsredovisning till Bolagsverket, eller om den årsredovisning som lämnats in är försenad eller inte är fullständig, är det en indikator på förhöjd risk för arbetslivskriminalitet.
6.4 Förekommer företag på varningslistor?
Det finns ett antal varningslistor där ni kan hitta oseriösa aktörer. Bland annat har Svensk Handel en lista som varnar för företag som kopplas till bluffakturor och oseriösa försäljningsmetoder. Som upphandlande organisation kan ni även få information om de företag som avpublicerats från varningslistan. Utöver Svensk Handels lista finns också varningslistor på till exempel Finansinspektionens webbplatser. Att företag finns på listan är i sig inte grund till uteslutning, men är ett tecken på att du bör ta reda på orsaken till att de finns på listan, eftersom dessa omständigheter kan visa att företag kan uteslutas på grund av allvarligt fel i yrkesutövningen eller på annan grund.
Svensk handels varningslista (Svensk handels webbplats)
Finansinspektionens varningslista (Finansinspektionens webbplats