Start

Verktygslåda för att motverka arbetslivskriminalitet

Den här delen av vägledningen utgör en praktiskt tillämpar verktygslåda som innehåller förslag på åtgärder som kan användas för att motverka olika typer av risker för arbetslivskriminalitet i upphandling. Verktygslådan är ett praktiskt tillämpbart webbstöd som kan användas oavsett vad som upphandlas.  ​

Verktygslådan hjälper dig med konkreta förslag på åtgärder. Den här delen av Verktygslådan är utformad så att dess olika delar var och en kopplas till en av de riskindikatorer som du identifierat genom metodstödet för riskbedömning.

I Verktygslådan ingår även sidorna

Åtgärder som motverkar utnyttjande av anställda

En vanligt förekommande form av arbetslivskriminalitet är att arbetstagare inte får de arbetsförhållanden eller de anställningsvillkor de har rätt till enligt lag och avtal. Till exempel så kan överträdelser av arbetsmiljöregelverket och regelverket om arbetstid utgöra arbetslivskriminalitet. Utnyttjande av anställda kan även bestå av människohandel och människoexploatering, som har ansetts vara de värsta formerna av arbetslivskriminalitet. 

Åtgärderna i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn Tillhör de som ska utföra kontraktet särskilt utsatta yrkesgrupper?

Åtgärder som bidrar till insyn i och kontroll över leveranskedjor

Med leveranskedjor i upphandling avser vi här framför allt de företag och organisationer som tillsammans bidrar till att fullgöra avtalet. Det handlar framför allt om underleverantörer i alla led. Kravställning bör dock anpassas utifrån skillnaden mellan leveranskedjans bredd (antalet underleverantörer till leverantören) respektive djup (antalet leda av underleverantörer). Idag finns det flera olika regelverk som innebär krav på eller förutsätter att upphandlande organisationer har insyn i och kontroll över upphandlade leverantörers leveranskedjor. Här beskrivs bara åtgärder som är relevanta för att motverka arbetslivskriminalitet i upphandlingar. 

Åtgärderna som beskrivs i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn långa leveranskedjor och många leverantörer typiskt för branschen? 

Samarbeta med underleverantörer och andra samarbetspartners i upphandlingar 

Upphandlingsmyndighetens rapport Utveckling av det strategiska inköpsarbetet med fokus på arbetslivskriminalitet i upphandling – Delredovisning av ett regeringsuppdrag, avsnitt 3.3. 

Relevanta frågor i Frågeportalen

Åtgärder om branschen är kraftigt konkurrensutsatt

Om en bransch är kraftigt konkurrensutsatt kan det medföra risk för att företag pressar sina priser på ett sätt som medför att de inte kan leverera enligt avtalade villkor, eller inte följer de lagar eller kollektivavtal som gäller vid utförande av uppdraget. 

Åtgärderna i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn Är det vanligt med osund konkurrens i branschen?

Åtgärder om branschen kännetecknas av lagöverträdelser

Överträdelser av lagar och andra författningar är ofta ett tydligt exempel på arbetslivskriminalitet. Detta gäller oavsett om överträdelsen skett innan ett avtal ingås (vilket kan utgöra grund för uteslutning ur upphandlingen) eller sker under avtalstiden (vilket kan och bör få avtalsrättsliga konsekvenser). Om upphandlingen sker i en bransch där lagöverträdelser generellt anses vanliga så kan det vara en anledning att vidta ytterligare åtgärder. Det kan vara värt att framhålla att brott i straffrättslig mening enligt svensk rätt endast kan begås av fysiska personer och inte av juridiska personer (till exempel ett aktiebolag).   

Åtgärderna som beskrivs i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn Är det vanligt med överträdelser av lagar och kollektivavtal i branschen?

Åtgärder mot kvalitetsbrister

Om en leverantör inte fullgör ett avtal enligt avtalsvillkoren kan detta bero på en rad olika omständigheter. Leverantören och den upphandlande organisationen kan även ha olika uppfattningar om hur ett avtal ska tolkas. Det har dock uppmärksammats att särskilt systematiska avtalsbrott även kan utgöra ett tecken på arbetslivskriminalitet. Detta gäller inte bara brott mot sådana avtalsvillkor som särskilt syftar till att motverka arbetslivskriminalitet eller andra former av osund konkurrens – det vill säga bland annat sådana villkor som vi redogör för i denna verktygslåda. Vidare kan kvalitetsbrister även utgöras av överträdelse under avtalstiden av författningar som reglerar den aktuella typen av uppdrag, såsom miljöregler. 

Åtgärderna som beskrivs i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn Är kvalitetsbrister vanliga i branschen?

Åtgärder om företag i branschen ofta används som brottsverktyg

Inom arbetslivskriminalitet är det vanligt att en juridisk person, exempelvis ett aktiebolag eller en stiftelse, används som brottsverktyg. Det innebär att personerna bakom en verksamhet som bedrivs i sådan form kan använda den juridiska personen för att på olika sätt undvika myndighetskontroller eller att verksamheten ger upphov till varningsflaggor. Med ekonomiska störningar i detta sammanhang menar vi att något inte står rätt till med den juridiska personen som är anbudsgivare eller avtalspart i upphandlingen. 

Åtgärderna som beskrivs i detta avsnitt hör samman med riskindikatorn Används företag i branschen ofta som brottsverktyg?