Start

Avtalsuppföljning som motverkar arbetslivskriminalitet

Det är av avgörande betydelse att upphandlande organisationer följer upp de krav och villkor som har uppställts i upphandlingen. Det gäller såväl under själva upphandlingen som under avtalstiden. Utöver risken att det förekommer allt ifrån rena misstag till medvetna överträdelser som inte uppmärksammas kan en bristande avtalsuppföljning även få till följd att seriösa företag avstår från att delta i upphandlingen. Du kan minska riskerna för arbetslivskriminalitet genom att ställa relevanta krav och se till att de följs under avtalstiden.

Avtalsuppföljning i upphandling har flera olika syften. Den här vägledningen fokuserar på hur du kan utforma avtalsuppföljningen för att motverka arbetslivskriminalitet.  

Upphandlingsmyndighetens generella stöd om avtalsuppföljning

Upphandlingsmyndigheten har publicerat ett generellt webbstöd om avtalsuppföljning och avtalsförvaltning. Stödet på de här sidorna rör i stället mer specifikt aktiviteter och aspekter av avtalsuppföljningen för att motverka arbetslivskriminalitet.  

Webbstödet Anpassa avtalsförvaltningen  

De olika aspekterna av avtalsuppföljning 

I det här materialet ger vi på Upphandlingsmyndigheten stöd kring flera olika aspekter av en avtalsuppföljning som motverkar arbetslivskriminalitet: 

  • Utgångspunkter för en avtalsuppföljning som motverkar arbetslivskriminalitet
  • Avtalsuppföljningens nivåer 
  • Aktiviteter som kan ingå i uppföljningen 
  • Leverantörens medverkan i avtalsuppföljningen 
  • Sanktionstrappa och åtgärder vid avvikelser 
  • Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner 

Utgångspunkter för uppföljning som motverkar arbetslivskriminalitet 

En genomtänkt avtalsuppföljning som motverkar arbetslivskriminalitet bygger på en rad grundläggande förhållanden.  

Att arbeta med styrande dokument för att motverka arbetslivskriminalitet

Avtalsuppföljningens nivåer 

Beroende på upphandlingsföremålet, bransch och framför allt vilka risker som har identifierats i upphandlingen kan den upphandlande organisationen anpassa såväl kravställning som uppföljning i upphandlingen. Med avtalsuppföljningens nivåer i detta sammanhang menar vi med vilken frekvens som en viss avtalsrelation bör följas upp. 

I det här materialet utgår vi från tre olika koncept eller nivåer på uppföljningen: Bas, Fördjupad och Händelsestyrd. Syftet med denna uppdelning, eller ”uppföljningstrappa”, är framför allt att underlätta för den upphandlande organisationen att planera, organisera och systematisera avtalsuppföljningen genom att bidra med inspiration för utformningen av den upphandlande organisationens interna styrdokument.   

Aktiviteter som kan ingå i uppföljningen 

I det här avsnittet beskriver vi vilka mer konkreta aktiviteter som kan ingå i uppföljningen av leverantörer i syfte att motverka arbetslivskriminalitet. Vilka aktiviteter som bör ingå i uppföljningen av olika avtal beror främst på vilken nivå som den upphandlande organisationen har bedömt att avtalsuppföljningen bör organiseras på. Det kan även avgöras av vilka misstankar om oegentligheter som den upphandlande organisationen har identifierat.

Leverantörens medverkan i avtalsuppföljningen 

Den upphandlande organisationen kan i upphandlingen behöva ställa krav på att leverantören förbinder sig att medverka i avtalsuppföljningen. Detta gäller i synnerhet om åtgärder inom ramen för uppföljningen kräver mer betydande arbetsinsatser av leverantören eller dess underleverantörer. 

Sanktionstrappa och åtgärder vid avvikelser 

En sanktionstrappa innebär oftast att det såväl i avtalet som i den upphandlande organisationens interna rutiner för avtalsuppföljning är beskrivet hur den upphandlande organisationen kommer att hantera avvikelser från avtalsvillkoren. Mer specifikt är det reglerat vilka avtalsrättsliga sanktioner som den upphandlande organisationen kan vidta vid avvikelser som utgör avtalsbrott.  

Sanktionstrappa
Ett exempel på en sanktionstrappa

Interna rutiner som kompletterar avtalsrättsliga sanktioner 

Den upphandlande organisation bör i sina interna styrdokument reglera vilka andra konsekvenser och åtgärder den ska vidta vid risk för arbetslivskriminalitet. 

Att arbeta med styrande dokument för att motverka arbetslivskriminalitet 

Var du vänder dig med misstankar om arbetslivskriminalitet 

I det här avsnittet får du översiktlig information om var du kan vända dig vid misstankar arbetslivskriminalitet eller andra oegentligheter.