Start

"Jag ser stor potential i verksamheten”

Publicerad 27 juni 2024

INTERVJU | Anja Clausin har jobbat flera år som verksamhetsområdeschef inom offentlig sektor och är van att leda stora arbetsgrupper. Nu har hon det övergripande ansvaret för hela Upphandlingsmyndigheten i rollen som ny generaldirektör. Hon ser stor potential för myndigheten att stärka de offentliga inköpen i Sverige.

Efter fyra veckor på kontoret i Solna har Anja redan hunnit med många möten, bland annat den årliga insiktsdagen där alla medarbetare träffas för att dela kunskap och erfarenheter med varandra. Hon har också träffat civilministern i en myndighetsdialog. 

– Det är väldigt roligt att vara här. Det känns extra bra att komma till en relativt liten myndighet där jag får möjlighet att lära känna alla medarbetare, säger Anja.    

Anja kommer närmast från Försvarets materielverk, FMV, där hon har varit affärsdirektör och chef för verksamhetsområdet marknad och inköp. Innan dess var hon upphandlingschef på Försäkringskassan och har tidigare arbetat både i offentlig och privat sektor. Hon har med andra ord både erfarenhet och kunskap om inköpsfrågor och är införstådd med såväl möjligheter som utmaningar inom upphandlingsvärlden. 

Vilka frågor engagerar dig?  

– Jag engagerar mig i många olika frågor, till exempel verksamhetsutveckling, innovationsupphandling och digitalisering. Jag ser också att försörjningstrygghet och beredskap blir allt viktigare för oss som myndighet och för hela samhället. Inom exempelvis dessa områden skulle Upphandlingsmyndigheten kunna bidra mer och få tydligare uppdrag, säger hon. 

Anja berättar att hon skulle vilja utveckla myndighetens tjänster inom flera olika områden, och hon har en vision om en gemensam kategoristruktur för offentliga affärer. 

– Genom att tydligare dela in de offentliga inköpen i kategorier skulle vi kunna underlätta för offentliga aktörer att planera kommande upphandlingar och att jämföra dem med liknande upphandlingar inom samma kategori, säger Anja och fortsätter: För leverantörer kan det tydliggöra potentiella affärsmöjligheter. Det skulle också bli enklare för politiken att välja inriktning kring de offentliga inköpen om de kategoriseras på samma sätt. Det skapar också en tydlighet för analyser av inköpsdata. 

Vilka utmaningar ser du framför dig? 

– En viktig fråga för myndigheten är ekonomin och hur vi ska använda våra begränsade resurser. Det är utmanande på flera sätt att vi har fått minskade anslag för verksamheten. Det innebär att vi behöver arbeta med effektiviseringar, se över kostnader och nyttja resurserna på bästa möjliga sätt, säger hon.   

När Anja beskriver en välmående arbetsplats nämner hon ord som tillit, att delegera ansvar och vikten av struktur och tydlighet.  

– Det behöver finnas en tydlig struktur: vem som gör vad, mandatfördelning och uppdelning av ansvar. Det kan låta tråkigt men det är en viktig hygienfaktor som måste finnas på plats om vi ska må bra och trivas på jobbet och i nästa steg driva utveckling, säger hon. 

Som person beskriver hon sig själv som rak och tydlig, men också engagerad och driven. Hon berättar att hon lockades till rollen som generaldirektör eftersom hon får ett helhetsansvar och kan arbeta med sina hjärtefrågor: inköp och verksamhetsutveckling. 

– Jag ser stor potential i verksamheten och jag tror att Upphandlingsmyndigheten kan göra ännu mer framöver för att stärka de offentliga inköpen i Sverige, avslutar hon.