Start

Konkurrensverkets tolkning av LOU och ÄTA-bestämmelserna i standardavtal

Publicerad 15 oktober 2024

AB 04 är ett standardavtal som används vid upphandling av entreprenader. Enligt AB 04 ges entreprenören i vissa fall rätt till ersättning för Ändrings-, Tilläggs- eller Avgående arbeten, så kallade ÄTA. I lagen om offentlig upphandling (LOU) finns bestämmelser som reglerar när ändringar av kontrakt och ramavtal får ske.

Innehåll på denna sida

Det är en förhållandevis vanlig fråga hur ÄTA-arbeten och bestämmelserna om ändringar av kontrakt och ramavtal i LOU förhåller sig till varandra.

Konkurrensverket redogör nu för sin tolkning av hur bestämmelserna om ÄTA i 2 kap. 3–4 §§ AB 04 förhåller sig till 17 kap. 10 § LOU, som är en av de bestämmelser som reglerar förutsättningarna för ändringar.  

Konkurrensverket drar slutsatsen att det krävs att ÄTA-bestämmelserna i AB 04 kompletteras för att uppfylla de krav på ändrings- eller optionsklausuler som uppställs i LOU. I de fall bestämmelserna kompletteras får en bedömning av tillåtligheten göras i varje enskilt fall.  

Konkurrensverket framhåller också att en tillämpning av ändringsbestämmelser som inte har stöd i LOU riskerar att leda till att ändringen bedöms utgöra en otillåten direktupphandling.