Ökat intresse för offentlig upphandling
Under 2023 annonserades över 17 000 offentliga upphandlingar, enligt aktuell statistik från Upphandlingsmyndigheten. Statistiken visar också att intresset för att delta i upphandlingar ökar igen efter nedgången 2022. År 2023 lämnades i genomsnitt 5,8 anbud per upphandling jämfört med 4,8 föregående år. Stora företag inom bygg-, teknik- och anläggningsbranscherna lämnade flest anbud.
Innehåll på denna sida
Årligen gör kommuner, regioner och staten upphandlingspliktiga inköp till ett värde av över 900 miljarder kronor. Det motsvarar drygt en sjättedel av BNP eller cirka 90 000 kronor per invånare.
Fler anbud per upphandling
År 2023 annonserades 17 025 offentliga upphandlingar och i genomsnitt lämnades 5,8 anbud per upphandling. Det senare är en ökning jämfört med 2022 då genomsnittet var 4,8. Det är en positiv utveckling även om det är ett problem att det i 18 procent av upphandlingarna bara lämnas 1 anbud.
– Att företagen tycker att det är intressant att lämna anbud är viktigt för att det ska uppstå konkurrens. Det leder till högre kvalitet, lägre priser och ökad samhällsnytta. Vår statistik är därför en viktig indikator för den som vill följa utvecklingen på upphandlingsområdet, säger Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten.
Källa: Upphandlingsmyndigheten 2024. För tidsperioden 2012–2020 Mercell Commerce AB. Not: From 2021 avser statistiken antalet anbud. Tidigare statistik avser antalet anbudsgivare. Antal anbudsgivare kan inte alltid likställas med antal anbud. Vid historiska jämförelser bör därför viss försiktighet iakttas.
Små och medelstora företag bakom 3 av 4 vinnande anbud
En stor del av upphandlingarna avser anläggningsarbete (27 procent) och arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster (9 procent). Det avspeglar sig i vilka företag som vinner flest upphandlingar. De är ofta verksamma inom bygg-, teknik- eller anläggningsbranscherna. Störst inom upphandling är Sweco och WSP Sverige som står för 220 respektive 184 kontrakterade anbud vardera.
– Stora företag lämnar fler anbud per företag än små och medelstora. De tilldelas därför fler avtal i genomsnitt. Men tre av fyra vinnande anbud lämnas av små och medelstora företag, konstaterar Andreas Doherty.
Kommunerna står för åtta av tio byggupphandlingar
45 procent av alla upphandlingar som annonserades 2023 avsåg tjänster. Resterande 55 procent fördelar sig jämnt mellan varor och byggentreprenader. Statistiken visar att det finns stora skillnader mellan vad staten, regionerna och kommunerna upphandlar.
– Kommunerna dominerar när det gäller upphandling av byggentreprenader. De står för drygt 80 procent av alla byggupphandlingar, enligt Andreas Doherty.
Trafikverket annonserar flest upphandlingar
Kommunerna och deras bolag står för sju av tio upphandlingar. Men det är en statlig myndighet som annonserar flest upphandlingar. Under 2023 annonserade Trafikverket över 600 upphandlingar. Det är nästan dubbelt så många som Västra Götalandsregionen med 319 upphandlingar och Göteborgs kommun med 317.
Nya statistikartiklar på webben
Drygt 17 000 upphandlingar annonserade 2023
Kommunerna annonserar flest upphandlingar
Tjänster vanligast att upphandla
I nio av tio upphandlingar tillämpas LOU
Ett av tre anbud leder till avtal
Miljökrav i drygt 10 procent av upphandlingarna
Krav om social hänsyn i 8 procent av upphandlingarna
All statistik finns i Upphandlingsmyndighetens statistiktjänst och databas
Upphandlingsmyndighetens statistikdatabas ger stora möjligheter för upphandlande organisationer, företag och andra som är intresserad av offentliga affärer att göra inköps-, marknads- och omvärldsanalyser.
I databasen finns uppgifter om bland annat:
- Vem som köper som vad. Det är möjligt att se vilka upphandlingar som en enskild kommun, region eller myndighet genomfört. Uppgifterna finns också fördelat på olika sektorer, exempelvis kommuner eller offentliga bolag.
- Vad som upphandlas och på vilket sätt. Det finns exempelvis uppgifter om hur stor andel av upphandlingarna som avser tjänster och hur många ramavtal som upphandlas. Det går att ta fram uppgifter om hur många upphandlingar som avser exempelvis IT-tjänster, transporter eller livsmedel.
- Vilka företag som vunnit upphandlingar. Det går att ta fram uppgifter på organisationsnummernivå och inte bara på leverantörens namn.
- Det nu är möjligt att se vilka upphandlingar som inte har efterannonserats.
Upphandlingsmyndighetens statistiktjänst
Upphandlingsmyndighetens statistikdatabas
Statistiken finns även som öppna data.