Start

Pågående mål om Teckal-undantaget vid upphandling mellan systerbolag

Publicerad 02 september 2024

Frågan om vad verksamhetskriteriet innebär vid horisontell intern upphandling aktualiseras för närvarande i ett mål om upphandlingsskadeavgift.

Innehåll på denna sida

Målet rör ett avtal mellan två systerbolag i samma kommun. Det kommunala bolaget som var föremål för ansökan om upphandlingsskadeavgift ansåg att det så kallade Teckal-undantaget fick användas för att direktupphandla avtalet. Närmare bestämt rör det sig om undantaget för horisontell intern upphandling. Konkurrensverket anser inte att verksamhetskriteriet i detta undantag är uppfyllt, och gör därför bedömningen att det saknas förutsättningar att tillämpa undantaget. Konkurrensverket gör i sin ansökan bland annat gällande att den bakomliggande bestämmelsen i det direktiv som LOU genomför (LOU-direktivet) kräver att även motparten (leverantören) ska uppfylla verksamhetskriteriet. Detta framgår inte uttryckligen av LOU.

I LOU anges att verksamhetskriteriet i dessa situationer är uppfyllt om ”myndigheten” utför mer än 80 procent av sin verksamhet för den kontrollerande personens räkning eller för andra sådana juridiska personer eller organ som avses i 3 kap. 11 § och som den kontrollerande personen utövar kontroll över. Det saknas skrivningar om att även motparten (leverantören) ska uppfylla verksamhetskriteriet.

LOU-direktivet är utformat på annat sätt. I direktivet ställs krav på att ”den kontrollerade juridiska personen” ska utföra mer än 80 % av sin verksamhet för den upphandlande myndighetens räkning eller för andra juridiska personer som den upphandlande myndigheten utövar kontroll över.

Konkurrensverket gör också bedömningen att den aktuella bestämmelsen i LOU-direktivet har direkt effekt, och att den kan åberopas av Konkurrensverket i domstol.