Start

Strategisk upphandling diskuterades på OECD-möte

Publicerad 07 november 2024

På OECD:s Public Procurement Week i slutet av oktober diskuterades försörjningstrygghet, beredskap och strategiskt inköpsarbete. En av talarna var Upphandlingsmyndighetens gd Anja Clausin. Hon delade med sig av sina erfarenheter av försvarsupphandling och strategisk upphandling.

Den 23–25 oktober 2024 arrangerade Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, Public Procurement Week i Paris. Samarbetet mellan OECD:s 38 medlemsstater omfattar många olika områden. Ett viktigt område är offentlig upphandling. Det står för en betydande del av samtliga medlemsstaters BNP och länderna har liknande utmaningar.

– Det var tydligt på mötet att inköpsutmaningarna är lika världen över. Klimatförändringar, naturkatastrofer och geopolitikiska kriser innebär att det behövs tydliga strategier för hur offentlig upphandling kan användas för att öka beredskapen och säkerställa samhällsviktig försörjning, säger Anja Clausin, gd för Upphandlingsmyndigheten.

Anja Clausin medverkade som talare på två programpunkter. Den ena handlade om vilka insikter från försvarsupphandling som kan föras vidare till civil upphandling. Där utgick hon från sin långa erfarenhet från FMV. Den andra programpunkten handlade om strategisk upphandling. Där lyfte hon fram svenska erfarenheter av bland annat den Nationella upphandlingsstrategin.

– Det är inte bara i Sverige som offentlig upphandling har gått från att vara en administrativ funktion till att bli ett strategiskt verktyg för att bidra till en bredd av olika mål. Nationella upphandlingsstrategier finns eller håller på att tas fram i flera länder, konstaterar Anja Clausin.

Andra frågor som diskuterades av de drygt 100 deltagarna var det ökande behovet av data, statistik och faktabaserade beslut men också möjligheterna med ny teknik, digitalisering och AI. Även OECD:s policyrekommendationer stod på agendan.  

– OECD är en givande arena och det är värdefullt att träffas i ett globalt forum för att utbyta erfarenheter och insikter. Upphandlingsmyndigheten och Finansdepartementet, som också medverkade, tar med sig inspiration, nya perspektiv och lärande exempel hem till Sverige, avslutar Anja Clausin.