EU-kommissionen överväger IPI-åtgärder som begränsar kinesisk medicinteknik i offentliga upphandlingar
- Generellt - Utvecklingen på upphandlingsområdet
EU-kommissionen har funnit bevis för att Kina begränsar tillgången till sina offentliga kontrakt för EU:s tillverkare av medicinteknik. Kommissionen överväger nu att besluta om IPI-åtgärder, som kan begränsa tillträdet till offentliga upphandlingar i EU för medicinteknik från Kina.
Den så kallade IPI-förordningen ger EU-kommissionen möjlighet att besluta om IPI-åtgärder. En sådan åtgärd kan begränsa tillträdet till offentliga upphandlingar för leverantörer, varor och tjänster från tredjeländer. Ett beslut om en IPI-åtgärd ska föregås av en särskild utredning.
I april 2024 tillkännagav EU-kommissionen att en sådan utredning har inletts. Detta är den första undersökningen inom ramen för IPI-förordningen. Utredningen avser medicintekniska produkter från Kina. Kommissionen har nu presenterat en rapport som redogör för resultatet av utredningen. Av rapporten framgår att kommissionen har funnit bevis för att Kina begränsar tillgången för EU:s tillverkare av medicintekniska produkter till sina offentliga kontrakt och att det rör sig om ett sådant agerande som kan föranleda IPI-åtgärder. Enligt rapporten rör agerandet alla typer av medicintekniska produkter. Det framgår också att Kina inte har föreslagit några specifika korrigerande åtgärder. Kommissionen överväger nu att besluta om en eller flera IPI-åtgärder.
IPI-förordningen är en del av EU:s handelspolitik. I dagsläget är EU:s marknad för offentlig upphandling i princip öppen för alla. Samtidigt är motsvarande marknader i tredjeland många gånger stängda för EU-företag. Syftet med IPI-förordningen är att främja ömsesidigt tillträde till dessa marknader. Den ger också EU-kommissionen möjlighet att utreda och vidta IPI-åtgärder om så inte är fallet, om det bedöms ligga i unionens intresse att anta en sådan åtgärd. Kommissionens bedömning av om det ligger i unionens intresse att anta en åtgärd ska grunda sig på en helhetsbedömning av olika intressen och innefatta en avvägning mellan konsekvenserna av att anta en sådan åtgärd och åtgärdens inverkan på unionens bredare intressen. De upphandlingar som kan komma att beröras av IPI-förordningen är upphandlingar som omfattas av LOU, LUF och LUK, vars värde uppgår till minst 15 miljoner euro (exklusive moms) för byggentreprenader och koncessioner, och minst 5 miljoner euro (exklusive moms) för varor och tjänster.
Ett eventuellt beslut om en IPI-åtgärd kommer innehålla mer specifik information om vilka upphandlingar som berörs och hur åtgärden ska tillämpas. Ett beslut om en IPI-åtgärd påverkar upphandlingar som omfattas av åtgärden och som har inletts efter att åtgärden har trätt i kraft. Upphandlande organisationer som genomför upphandlingar som omfattas av en eventuell åtgärd, och leverantörer som deltar i sådana upphandlingar, kommer beröras om en åtgärd beslutas.
– Upphandlingsmyndigheten bevakar den fortsatta utvecklingen för att kunna ge stöd om det blir aktuellt med en IPI-åtgärd, säger Sophia Anderberg, senior jurist på Upphandlingsmyndigheten.
IPI-förordningen och offentlig upphandling | Upphandlingsmyndigheten