Förslag på utökat uppdrag till Upphandlingsmyndigheten | Upphandlingsmyndigheten
Start

Förslag på utökat uppdrag till Upphandlingsmyndigheten

Publicerad 10 februari 2025

Den utredning om mindre myndigheter som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår bland annat att Statens inköpscentral blir en del av Upphandlingsmyndigheten. Utredningen föreslår också att Upphandlingsmyndigheten byter namn till Myndigheten för offentliga affärer. Generaldirektör Anja Clausin är positiv till utredningens förslag.

Den särskilde utredaren Ulf Bengtsson har idag, till regeringen, överlämnat betänkandet En effektivare organisering av mindre myndigheter – analys och förslag. Utredaren föreslår bland annat att Statens inköpscentral, som idag är del av Kammarkollegiet, blir en del av Upphandlingsmyndigheten. Enligt utredningen innebär förslaget ett stärkt fokus på upphandling och inköp.

–  Vi är positiva till förslaget som innebär att teori och praktik kommer att finnas på en myndighet. Att upphandlingsstödet, som är ett kärnuppdrag, samlas innebär en effektivisering och en mer ändamålsenlig organisering, säger Anja Clausin, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten, och tillägger att det finns goda exempel i andra länder, exempelvis DFÖ i Norge.  

Utredningen tillsattes hösten 2023. Uppdraget har varit att undersöka möjligheterna att slå samman och avveckla myndigheter. Utredaren skulle särskilt titta på myndigheter med mindre än 100 årsarbetskrafter. Upphandlingsmyndigheten med cirka 70 medarbetare är en av de 50 organisationer som ingått i utredningen.

Utredningen föreslår också att Upphandlingsmyndigheten byter namn till Myndigheten för offentliga affärer.

Ett tredje förslag som presenteras i utredningen är att Digg:s uppgifter inom området elektronisk inköpsprocess inordnas i Upphandlingsmyndigheten. Det skulle skapa bättre förutsättningar för att bidra till att hela inköpsprocessen kan genomföras elektroniskt. Det är ett område där myndigheterna idag har likartade uppdrag.

Civilminister Erik Slottner har tagit emot utredningen och regeringen kommer nu att fortsätta att bereda frågan.

En effektivare organisering av mindre myndigheter – analys och förslag