Uppdaterat verktyg för att beräkna livscykelkostnader
I Nationella upphandlingsenkäten är det bara 4 av 10 upphandlande organisationer som uppger att de i hög utsträckning analyserar kostnader ur ett livscykelperspektiv. Vi har nu uppdaterat våra LCC-verktyg så att det blir enklare att välja den mest energi- och kostnadseffektiva lösningen. Våra verktyg kan du använda både i behovsanalysen och vid utvärderingen av anbuden.
Att beräkna livscykelkostnaden (LCC) för ett inköp bör göras när driftkostnaden utgör en stor andel av den totala kostnaden. Eller när livslängden mellan olika alternativ skiljer sig åt. LCC-beräkningar kan göras som en del av behovsanalysen eller vid utvärderingen av anbud.
– Våra uppdaterade LCC-verktyg har nya beräkningsfaktorer och källor. De är lättare att använda och informationen är mer aktuell, enligt Heini-Marja Suvilehto, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
I Nationella upphandlingsenkäten från 2022, där över 700 upphandlande organisationer deltog, var det 39 procent av organisationerna som uppgav att de i hög utsträckning analyserar kostnader ur ett livscykelperspektiv. Skillnaderna mellan olika organisationer var stor. Av regionerna uppgav 53 procent att de i hög utsträckning analyserar kostnader ur ett livscykelperspektiv. Av kommunerna var det 35 procent.
Källa: Den nationella upphandlingsenkäten 2022, Upphandlingsmyndigheten. Not: Frågorna i enkäten har svarsalternativen: 1= Nej, inte alls, 2= I liten grad, 3= I stor grad och 4= Ja, helt och hållet. Svarsalternativen 3 och 4= i hög utsträckning. När muspekaren förs över staplarna i diagrammet visas procentsatserna.
Belysning kostar mycket för kommunerna
Utomhusbelysning är en av de större posterna i en kommuns drift- och underhållsbudget. En stor kostnad är elanvändningen.
– LCC-verktyg är viktiga för områden där det finns stor nytta med att jämföra kostnads- och energieffektivitet. Ett exempel är utomhusbelysning som är den näst största kostnaden för drift- och underhåll i kommunerna. Den står för omkring en fjärdedel av kostnaderna, säger Heini-Marja Suvilehto.
Med hjälp av LCC-kalkylen för utomhusbelysning kan du beräkna totalkostnaden vid upphandling av ett belysningssystem.
Jämför miljöanpassade och konventionella lösningar
LCC-verktyget kan även vara en hjälp i behovsanalysen för att göra ett överslag på vad ett miljöanpassat alternativ kommer att kosta i jämförelse med en konventionell produkt eller anläggning.
Alla inköp av varor och tjänster som ska användas under en längre tid kan betraktas som investeringar. LCC handlar om att ta hänsyn till alla kostnader som kan uppstå under en varas eller tjänsts hela nyttjandetid − från inköp till avveckling/avfall.
Förutom vår generella LCC-kalkyl finns även produktspecifika kalkyler:
- Inomhusbelysning
- Utomhusbelysning
- Storkök – kyl och frysskåp
- Tillfälliga modulbyggnader
- Vending- och kaffeautomater
- Vitvaror
Nationella upphandlingsenkäten
Under oktober 2022 svarade över 700 upphandlande organisationer, varav 18 regioner och 243 kommuner, på Nationella upphandlingsenkäten (NUE).
NUE är en utveckling av myndighetens tidigare uppföljning av Nationella upphandlingsstrategin. Respondenterna fick svara på olika antal frågor beroende på vilken roll de angav att de har i sin organisation. Upphandlare fick svara på frågor om träffsäker upphandling. Kommun-/stadsdirektörer, förvaltnings- eller affärsområdeschefer och ekonomidirektörer fick svara på frågor om ändamålsenlig inköpsverksamhet. Upphandlingsansvariga fick svara på samtliga frågor.
Resultatet och analysen av enkäten presenteras i Nationella upphandlingsrapporten. Analysen i rapporten bygger på organisationernas självskattningar. Det är alltså inte utfallet av upphandlingarna som redovisas.