Utmanade år för upphandlare och leverantörer
År 2024 var utmanande för både upphandlande organisationer och leverantörer. Den ekonomiska återhämtningen gick långsamt och den offentliga köpkraften var förhållandevis svag. Arbetslivskriminalitet och krisberedskap stod högt på agendan och rättsutvecklingen inom EU blev allt viktigare att följa. Det visar Upphandlingsmyndighetens Rapport om utvecklingen på upphandlingsområdet 2024.
Upphandlingsmyndigheten ger på uppdrag av regeringen årligen ut en rapport om utvecklingen på upphandlingsområdet. Rapporten innehåller aktuell statistik och viktiga regelförändringar. Där finns också analyser av hur händelser i omvärlden påverkat upphandlande organisationer och leverantörer. Rapporten för 2024 har nu publicerats.
– Arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet är två frågor som påverkat både upphandlande organisationer och leverantörer under året. Att säkerställa vem man gör affärer med är idag en strategisk fråga för många organisationer, säger Anja Clausin, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.
Säkerhetspolitik och EU påverkar upphandling
Det försämrade säkerhetspolitiska läget är en annan fråga som stått högt på agendan. Till följd av detta har försörjningstrygghet och beredskapsfrågor fått en mer framträdande plats i de offentliga inköpen. Det är en trend som kommer att fortsätta de kommande åren.
Under året har en ny EU-kommission, som ser konkurrenskraft och upphandling som prioriterade områden, tillträtt. Kommissionen har bland annat inlett en utvärdering av upphandlingsdirektiven. En övergripande utvecklingslinje är att det förhandlas och beslutas allt fler rättsakter på EU-nivå.
– Vi följer rättsutvecklingen och deltar aktivt på möten inom EU. Dels för att kunna påverka, dels för att kunna erbjuda bra stöd och vägledning till upphandlande organisationer, säger Anja Clausin och tillägger att på myndighetens senaste näringslivsråd var temat EU:s översyn av upphandlingsdirektiven.
Fler anbud men stor variation
Rapporten har även mer positiva inslag. Vår upphandlingsstatistik visar att genomsnittligt antal anbud per upphandling ökar – från 4,8 år 2022 till 5,8 år 2023. Statistiken för 2024 publiceras i november 2025. Statistik som vi tagit fram särskilt till rapporten visar att variationen i antal anbud är stor. För upphandlingar av kontorsmaskiner är genomsnittet 3,0 anbud per upphandling och för hälso- och sjukvård samt socialvård är det 14,1 anbud. I rapporten redovisas statistik för 15 områden.
Säkerställ robust försörjning med inköp
Rapporten avslutas med ett avsnitt som har rubriken Trender och framåtblick. Där konstateras att Sverige har ett stort beroende till de globala försörjningskedjorna. Det gör oss sårbara. Inköpsverksamheten blir därför viktig för att säkerställa en ansvarsfull och robust försörjning.
I ett längre perspektiv väntas befolkningsutvecklingen, där antalet barn och unga bedöms minska i hela landet, leda till minskade skatteintäkter och förändrade behov i samhället.
– Utvecklingen kommer sannolikt att påverka både upphandlande organisationer och leverantörer, bland annat inom byggbranschen och inom vård- och omsorgsbranschen, avslutar Anja Clausin.