Beräkna och analysera inköpens klimatpåverkan med miljöspendanalys
De offentliga inköpen står för en betydande del av den svenska klimatpåverkan. Genom att analysera organisationens inköp och arbeta strategiskt med inköp och upphandlingar kan ni minska er klimatpåverkan. Här presenterar vi vår metod för miljöspendanalys. Miljöspendanalys ger din organisation ett konkret underlag för strategisk planering av inköpsarbetet som bidrar till minskad klimatpåverkan och att ni når verksamhetens mål.
Innehåll på denna sida
Vad är en miljöspendanalys?
En miljöspendanalys är en inköpsanalys som kan användas för att beräkna klimatpåverkan som uppstår till följd av olika typer av inköp samt organisationens totala inköp. Klimatpåverkan fås fram genom att inköpskostnaden i kronor multipliceras med en indikator som visar klimatpåverkan per krona för en inköpskategori eller en enskild CPV-kod.
Metoden som är utvecklad av Upphandlingsmyndigheten med flera, gör det möjligt att på ett relativt enkelt och övergripande sätt få siffror på en organisations klimatavtryck till följd av inköp. Klimatindikatorerna har på uppdrag av myndigheten tagits fram av IVL.
Hur fungerar miljöspendanalys?
En miljöspendanalys utgår från samma metodik som används vid en vanlig spendanalys. Där delas en organisations inköp in i olika kategorier med olika nivåer i en trädstruktur. För kategorierna i trädstrukturen tillhandahåller Upphandlingsmyndigheten klimatindikatorer som anger CO2-ekvivalenter per spenderad krona. Indikatorerna möjliggör beräkning av klimatpåverkan utan att behöva räkna på faktiska mängder eller volymer på varor eller tjänster.
Koldioxidekvivalenter
Koldioxidekvivalenter (CO2-e) är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och den global uppvärmningen. Det är exempelvis stor skillnad på i vilken utsträckning som koldioxid, lustgas och metan påverkar klimatet.
Eftersom indikatorn anger klimatpåverkan per spenderad krona ska ingående inköpsbelopp i en miljöspendanalys vara exklusive avgifter och moms för att undvika snedvridning av resultatet.
Beräkning av miljöpåverkan
Inköpsvolym (kronor exklusive moms) x Klimatindikator (klimatpåverkan per krona) = Indikerad klimatpåverkan (kg CO2-ekvivalenter).
Indikatorerna som visar klimatbelastningen har tagits fram huvudsakligen baserat på uppgifter med perspektiv eller metoder för process-LCA. Det är samma typ av livscykelanalys som används i standardiserade miljövarudeklarationer (EPD).
Indikatorerna visar huvudsakligen den klimatpåverkan som uppstår från ”från vagga till grind”. Det innebär att indikatorerna inkluderar den klimatpåverkan som sker under råvaruutvinning, produktion och fram till att produkten når butikens dörr, men inte den klimatpåverkan som uppstår till följd av transport till köparens dörr eller användning. Det gäller dock inte för bränslen och vissa gaser där användningen innebär förbränning och/eller utsläpp till miljön, för dessa är även användningen inkluderad.
Klimatindikatorerna har utvecklats av IVL på uppdrag av Upphandlingsmyndigheten. Ingående klimatdata kommer både från data ägd av IVL, i form av databaser och publikationer, samt externa data så som livscykelanalyser för varor och tjänster, forskningsartiklar, utredningar och bransch- och myndighetsrapporter samt hållbarhetsredovisningar. För varje indikator anges referenser till den källa som använts.
IVL har även omvandlat dessa klimatdata så att de anges per krona i stället för per mängd (till exempel kilo eller liter). Ekonomiska data för att kunna göra detta är delvis framtagna baserat på import- och exportstatistik från SCB men även annan offentlig statistik, uppgifter om inkiöpsvärden och priser från köpande organisationer och leverantörer, samt från årsredovisningar, utredningar och bransch- och myndighetsrapporter.
Fördjupad information om metodiken bakom indikatorerna hittas under sektion 14 ”Uppbyggnad av LCA-värde per krona” i vår rapport Miljöspendanalys – en metod för att analysera miljöpåverkan
Vad kan en miljöspendanalys ge?
Miljöspendanalysen gör det möjligt att sätta siffror på en organisations klimatpåverkan till följd av inköp och på en övergripande nivå följa upp verksamhetens klimatmål som rör inköpen. Att sätta siffror på klimatpåverkan kan även göra stor skillnad för hur organisationen väljer att prioritera arbetet med att minska klimatpåverkan. Det som kan mätas ges ofta större vikt än det som inte kan mätas.
Genom att analysera klimatpåverkan per inköpskategori blir det möjligt att arbeta mer strategiskt med organisationens inköp baserat på dess klimatavtryck. Det är i dagsläget mycket svårt att beräkna en organisations klimatavtryck baserat på specifika data om alla de produkter och tjänster som köps in. Det är ofta inte heller möjligt att sammanställa exakta mängder på inköp, i form av kilo, liter eller timmar. Miljöspendanalysens indikatorer förenklar denna typ av beräkningar genom att tillhandahålla uppskattningar av klimatavtryck per krona.
Det är viktigt att inte se miljöspendanalysen som en exakt mätmetod utan något som ger kvalificerade indikationer över inköpens klimatpåverkan. Det är en tillämpning av resultat från forskning och utveckling inom livscykelanalyser och andra områden.
En miljöspendanalys ger nytta genom att
- ge en uppskattad helhetsbild av den klimatpåverkan en organisations inköp genererar
- skapa möjligheten att jämföra olika typer av inköp och inköpskategorier utifrån klimatpåverkan
- ge ett bra underlag för att kunna prioritera vilka kategorier som är i störst behov av förbättringsarbete
- ge ett bra underlag för att utveckla hållbarhetsarbetet inom en organisation.
- arbetet med miljöspendanalysen ofta är en kunskapsresa för organisationen, och kan vara ett sätt för miljöstrateger och inköpsstrateger att nå samsyn
- kunna användas som del av en miljöutredning enligt Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter
- kunna användas för uppföljning av arbete med koldioxidbudgetar
- kunna användas för att beräkna delar av organisationens klimatpåverkan i Scope 1, 2 och 3 vid rapportering enligt Green House Gas-protokollet
- ge en fingervisning om hur effektiva en organisations inköp är ur klimatsynpunkt.
En genomförd miljöspendanalys – och att organisationen efterfrågar mer specifika klimatuppgifter om produkter från sina leverantörer – kommer att hjälpa både leverantörerna och köparen att förbereda sig för införandet av EU:s digitala produktpass, som börjar runt 2028.
Det finns vissa begränsningar med metoden:
- Metoden är inte en exakt beräkning då den aggregerar inköp i kategorier som inte ger en exakt klimatpåverkan på produktnivå. Det innebär att klimatåtgärder på produktnivå inte speglas i resultatet av miljöspendanalysen om organisationen inte begär in mer specifika uppgifter om klimatpåverkan från sina leverantörer.
- De ingående klimatindikatorerna i miljöspenden bygger på en förväntad prisbild för vad en vara eller tjänst i snitt kostar. Detta för att kunna ange klimatpåverkan per spenderad krona. En konsekvens av detta är att våra klimatindikatorer är bäst lämpade att användas ihop med en spendanalys vars inköp gjordes samma år som de ekonomiska data som används som underlag för indikatorerna, årtalen anges i filen med indikatorer.
- Det är svårt att jämföra resultatet av en miljöspend mellan organisationer eftersom olika organisationer kommer att kategorisera inköpen på olika sätt. Hur stora delar av hela verksamheter som bedrivs i egen regi eller köps (är outsoursade) och liknande påverkar också resultatet. Den totala mängden utsläpp per spenderad krona ger däremot en fingervisning om hur effektiva en organisations inköp är ur klimatsynpunkt.
Miljöspendanalys är skalbart efter ambitionsnivå
Om det känns övermäktigt eller för resurskrävande att utföra en miljöspendanalys på organisationens samtliga inköp går det utmärkt att börja med en kategori och skala upp över tid. Vill man skala upp en miljöspendanalys, eller enbart utföra den på en delmängd av inköpen, är det lämpligt att välja ut den eller de kategorier som har högst spend (belopp som betalas till leverantörerna) eller som det finns särskilt intresse hos organisationen att utforska. Följande kan vara till hjälp för att prioritera:
- Utgå från analysen som Upphandlingsmyndigheten gjort på nationell nivå och de största kategorierna för er typ av organisation.
- Utgå från inköpskategorier med störst spend.
- Det kan även finnas en poäng i att utforska kategorier med låg spend, men där klimatpåverkan ofta är hög, exempelvis drivmedel, transporter, hotell och konferens, kemikalier samt teknisk utrustning såsom IT-hårdvara.
Vad behöver man ha koll på innan man börjar?
Grunden för att komma i gång med miljöspend är en kategorisering av leverantörerna. Denna kan vara gjord sedan tidigare, eller göras i samband med att miljöspendanalys genomförs. Utgår man från en existerande kategorisering eller genomförd spendanalys ska denna helst utgå från ekonomiska data från samma år som klimatindikatorernas ingående ekonomiska data.
Excel-fil med klimatindikatorer
Vår senaste version av miljöspendanalys som publicerades 31 januari 2025 bygger på ekonomiska data från 2022. Vår ambition är att kunna uppdatera våra indikationer minst vart fjärde år.
Miljöspendanalys – Kategoriträd och klimatindikatorer, 2022 (publicerad 31/1 2025), Excel-fil
Tidigare versioner:
• Klimatindikatorer för 2019
Om en spendanalys inte är gjord sedan tidigare kan man, om man vill, utgå från det kategoriträd som vi tagit fram och som är tillgängligt i samma fil. Upphandlingsmyndigheten tillhandahåller även stöd inom spendanalys och kategoriträd.
Används en existerande spendanalys behöver man mappa Upphandlingsmyndighetens klimatindikatorer mot sitt eget kategoriträd. Detta görs enklast om den existerande spendanalysen använder sig av CPV- eller UNSPSC-koder. Koderna förenklar arbetet att hitta rätt klimatindikator som bäst beskriver ett inköp. Indikatorerna i filen matchas till kategorier i ert kategoriträd och måste stämma bra med beskrivningen av vad indikatorerna representerar för typ av produkter. Instruktioner på hur man gör tillhandahålls både i filen och på vår webbplats, se ”Miljöspendanalys – så gör du steg för steg”. Det finns också program och tjänster tillgängliga på marknaden för att få hjälp med att genomföra en miljöspendanalys.
Vår miljöspendanalys ger beräknad klimatpåverkan, vilket är en bit av pusslet för ökat miljöarbete. Samtidigt är det viktigt att poängtera att miljöpåverkan är ett bredare begrepp än bara klimat. En rad miljömål och internationella konventioner behandlar också andra betydande aspekter, som exempelvis påverkan på biologisk mångfald, artutrotning och hälsoeffekter på människor till följd av exponering för toxiska ämnen.
Stöd för miljöarbete bortom klimatpåverkan
Upphandlingsmyndigheten har andra stöd som kan hjälpa i miljöarbete bortom klimatpåverkan.
Upphandla för en giftfri miljö ger mer stöd kring miljö- och hälsoskadliga kemikalier