Upphandla för en giftfri miljö
Genom att arbeta strategiskt med inköpen och ställa hållbarhetskrav i upphandlingen kan upphandlande organisationer bidra till att skapa en giftfri miljö. Inköp av produkter utan miljö- och hälsoskadliga kemikalier ligger i linje med såväl miljömålen som att FN:s barnkonvention som numera är svensk lag.
Innehåll på denna sida
Giftfri miljö ett av Sveriges miljömål
Sveriges riksdag har fastställt 16 miljökvalitetsmål. Ett av dessa är Giftfri miljö. Målet innebär att åtgärder tas fram för att skydda människors hälsa och miljön inom olika prioriterade områden.
Kemikalier i vår vardag
Vi omges av kemikalier i vår vardag. Vissa av dessa kan vara till nytta för oss och andra skadliga. Exempel på nyttiga ämnen är vitaminer och mineraler samt de kemikalier som ingår i läkemedel.
Exempel på skadliga ämnen är vissa kemikalier som ofta ger en specifik funktion, till exempel flamskyddsmedel, mjukgörare i plaster (ftalater) och vissa vatten- och fettavvisande beläggningar. Andra exempel är tungmetaller som bly, kadmium, kvicksilver och krom.
En del av de skadliga kemikalierna regleras genom den europeiska kemikalielagstiftningen i Reach-förordningen. Det finns dock många miljö- och hälsofarliga kemikalier som ännu inte är reglerade. Därför kan det vid upphandling av produkter som förekommer i offentliga miljöer, framför allt i barns miljöer, vara viktigt att ställa ytterligare kemikaliekrav. Det finns varor på marknaden som kan uppfylla betydligt striktare kemikaliekrav än vad som krävs av kemikalielagstiftningen. Medvetna beslut vid upphandlingar och inköp är därför viktiga.
Effekter på människor från kemikalier
Kemikalier kan ge upphov till många olika effekter. Det kan vara effekter som akut förgiftning vid höga doser, hormonstörande effekter på längre sikt eller orsaka sjukdomar. Hormonstörningar kan exempelvis leda till fetma, cancer, diabetes, koncentrationsstörningar, för tidig pubertet samt svårigheter att själv få barn. Eksem, allergi och astma är andra exempel på symtom och sjukdomar som också kan orsakas av vissa kemikalier.
Rätt till information om särskilt farliga ämnen
Särskilt farliga ämnen har egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön. De förs upp på den europeiska kemikaliemyndigheten Echa:s kandidatförteckning, som uppdateras cirka två gånger per år.
En upphandlande organisation har rätt att få information om de varor man upphandlar innehåller särskilt farliga ämnen, utan att man har ställt krav på det i upphandlingen. Leverantören är skyldig att lämna informationen.
Mer information om kandidatförteckningen finns på Kemikalieinspektionens webbplats.
Hållbarhetskriterier med kemikaliekrav
Våra färdigformulerade hållbarhetskriterier med kemikaliekrav som finns i vår kriterietjänst bygger på försiktighetsprincipen och substitutionsprincipen. Kraven innebär antingen en begränsning av vissa ämnen eller ämnesgrupper i både varor och kemiska produkter eller att ämnen med vissa egenskaper inte får finnas i produkten.
Hitta hållbarhetskriterier i vår kriterietjänst
I vår kriterietjänst hittar du hållbarhetskriterier för inköp med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Dessa kriterier kan du använda i utformningen av en upphandling.
Målet med att använda hållbarhetskriterierna med kemikaliekrav i upphandling är att bidra till att uppnå Sveriges miljömål Giftfri miljö.
Produktgrupper med kemikaliekrav
Kemikaliekraven finns i många av produktområdena i vår kriterietjänst, men främst inom följande produktområden:
- Leksaker, skapandematerial och idrottsmateriel
- Möbler
- Textilier
- Byggmaterial inklusive golv inom bygg och fastighet
- Städtjänster och kemtekniska produkter
- Livsmedel
- IT och telekom inklusive läsplattor
Alla krav finns på basnivå. En del av kraven finns även på avancerad nivå. Välj kravnivå efter behov, målsättningar och tillgängliga resurser.
Giftfri miljö i inköpsprocessen
Upphandling av en giftfri miljö kommer på olika sätt in de olika stegen i inköpsprocessen.
Innan upphandlingen genomförs bör den upphandlande organisationen göra en behovsanalys för att sedan utforma kraven i ett upphandlingsdokument.
Generella processen för en behovsanalys
Det kan finns olika politiska mål och ambitioner gällande upphandling av giftfri miljö för barnen. Ta reda på om det finns:
- direktiv eller riktlinjer för miljökrav i upphandling
- handlingsprogram eller kemikalieplan som ska följas.
Om det finns politiska styrdokument som anger speciella fokusområden, kan upphandlingskrav bidra till att de politiska målen nås.
Exempel på fokusområden är:
- att fasa ut hälsoskadliga ämnen ur barnens miljö
- att ha sunda byggmaterial.
Behovsanalysen bör även omfatta hur ramavtalen ska användas och styra organisationen mot avtalstrohet för att uppnå mål som exempelvis giftfri miljö. Man bör även fundera på om prislistan ska inkludera information om till exempel ämnen på Reach kandidatförteckning samt om produkternas miljöprestanda (till exempel uppfyller upphandlingskriterierna på bas- eller avancerad nivå) ska anges.
Efter att ha identifierat sina behov i en behovsanalys behöver den upphandlande organisationen skaffa sig kunskap om vad marknaden kan erbjuda. Då behöver en marknadsanalys och leverantörsdialog genomföras. Analysen bör leda fram till vilka krav som är aktuella och relevanta att ställa utifrån den aktuella marknadssituationen.
Sen är det dags att formulera kraven för en giftfri miljö i upphandlingsdokumenten. Det kan vara bra att ställa krav på funktion i stället för material. Det kan till exempel vara bättre att ställa krav på att produkten ska vara fri från vissa kemiska ämnen än att ställa krav på att produkten ska vara tillverkad av ett specifikt material.
Leverantörerna kan kanske erbjuda nya material, produkter eller lösningar som inte den upphandlande organisationen känner till.
Det är viktigt att alla som är berörda av avtalet får den information de behöver för att kunna använda avtalet så som det är tänkt.
Att följa upp de krav som ställdes för en giftfri miljö är viktigt för att säkerställa att målen och syften med upphandlingen nås. Men även att organisationens mål om en giftfri miljö samt Sveriges klimatmål nås.
Samverkan för att lyckas med giftfri miljö i upphandlingar
När mål på kemikalieområdet ska genomföras krävs resurser, både vad det gäller pengar och kompetens. Högt ställda kemikaliekrav i upphandling kräver personal med olika kompetenser som kan verifiera och följa upp kraven.
Det kan behövas ett beslut om samarbete mellan förvaltningar inom kommunen och att resurser för detta avsätts. Upphandlingsenheten är beroende av medverkan från andra förvaltningar för att kunna ställa miljökrav i upphandling. Miljöförvaltningen kan vara en viktig resurs vid kravställning och verifiering av kemikaliekrav i upphandlingar.
Andra exempel på förvaltningar som det kan vara bra att samarbeta med är kommunens:
- barn- och ungdomsförvaltning
- kultur- och fritidsförvaltning
- teknik- och fastighetsförvaltning
- lokalförvaltning.
För att veta vilka varor eller produkter som innehåller farliga ämnen kan det finns ett behov av att kartlägga verksamheternas inventarier. Vid behov kan man sedan besluta om upphandling av nya produkter för att ersätta äldre produkter i verksamheten som kan innehålla farliga ämnen. Detta för att säkerställa att ni har varor och produkter som omfattas av den senaste kemikalielagstiftningen.
Ett exempel på inventarier som kan innehålla miljö- och hälsoskadliga ämnen är äldre stoppade möbler och inredningar, som soffor, madrasser och byggkuddar. De kan innehålla flamskyddsmedel i högre halter och med mer miljö- och hälsoskadliga egenskaper än vad som används i dag.
Det är inte bara produkter och varor som ingår i en giftfri miljö. Det kan även vara bra att inventera verksamheternas lokaler inklusive byggmaterial. Gör därefter prioriteringar i investeringsplanerna, till exempel att upphandla en renovering för att byta ut gamla PVC-golv.
Giftfri förskola
Vi har tagit fram stöd och kriterier som hjälper Sveriges kommuner att i sin upphandling ställa krav för minskad förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan.