Plastupphandling inom olika inköpsområden
Plastanvändningen behöver minska, den plast som är kvar behöver cirkuleras och nya funktions- eller materiallösningar som inte finns idag kommer att behövas. Förutsättningarna ser olika ut beroende på bransch, produktflöde och inköpskategori.
Innehåll på denna sida
Det finns omkring 45 olika typer av plast där kemiskt innehåll och sammansättning skiljer sig åt, och varje typ kan finnas i olika varianter. Det kan därför vara problematiskt att använda standardkriterier för plast vid upphandling av varor och tjänster. Nedan beskrivs översiktligt olika förutsättningarna och hur de kan påverka prioriteringar vid inköp av varor och tjänster inom olika användningsområden.
Bilden visar plastflöden för användning och avfall inom olika sektorer och områden. Det framgår även hur avfallet hanteras, det vill säga om det materialåtervinns, förbränns eller hamnar på deponi. Det finns än så länge ingen bra samlad statistik för offentlig sektors plastflöden. Vårt stöd utgår i stället från de stora plastflödena i Sverige kombinerat med inköpsområden inom offentliga inköp. Mängden plast som används och mängden plastavfall skiljer sig åt i bilden, vilket bland annat beror på att det är svårt att mäta plastflöden.
Förpackningar och emballage
Plastförpackningar och emballage står för det största plastflödet. Det är den produkt som har kortast användningstid tillsammans med engångsmaterial och samtidigt den produkt som i stor utsträckning ger upphov till nedskräpning i miljön.
Plast inom livsmedel och måltidstjänster
Plast i kontakt med livsmedel omfattas av regelverk för att säkerställa livsmedelssäkerhet. Därför bör man i första hand minska och tänka nytt kring den plast som upphandlas och används i livsmedelssammanhang. Men det går även att cirkulera vissa plastprodukter.
Plast vid events och konferenser
Att anordna ett evenemang innebär inköp av produkter och tjänster. Här beskrivs vad du som upphandlar måltidstjänster och andra produkter till event och konferens kan ställa för krav för en mer hållbar plastanvändning, och hur du kan planera för att minska miljöpåverkan.
Plast inom bygg och fastighet
Byggsektorn står för det största plastflödet, där hälften av flödet kommer från förpackningar och emballage. Det finns stor potential att både minska, cirkulera och tänka nytt kring plast inom bygg och fastighet för att nå en hållbar plastanvändning.
Plast inom vården
Idag står vården för två procent av den totala plastanvändningen. Vården kan bidra till en hållbar plastanvändning genom att minska, cirkulera och tänka nytt om plast.
Plast inom andra produktområden
Plastflöden finns inom flera områden inom offentlig sektor. Våra hållbarhetskriterier täcker inte alla områden. Nedan finns en beskrivning av de produktområden där det kan finnas större plastflöden och vad som kan vara särskilt aktuellt för hållbar plastupphandling inom det produktområdet.
Plastmaterial inom städ och kemikalier förekommer i förpackningar, engångsprodukter och städverktyg. Det finns många goda exempel på minskad plastanvändning inom området, till exempel minskad användning av soppåsar eller användning av produkter med refillsystem. Förpackningar inom städ behöver inte bestå av fossil nyproducerad plast, det går att hitta bättre alternativ som andra material eller materialåtervunnen plast. Vid städtjänster finns risken för spridning av mikroplast, till exempel vid damning eller tvätt av städprodukter. Inom området mikroplast finns inga framtagna hållbarhetskriterier, följ i stället Naturvårdsverkets arbete.
Följande plastrelaterade hållbarhetskriterier finns:
- Plastförpackningar – krav på material och design för att öka materialåtervinning.
- Resurseffektiv användning av avfallspåsar – för att minska användning av avfallspåsar i nytt fossilt material.
- Plast i avfallspåsar – för att minska användning av avfallspåsar i nytt fossilt material.
Inom giftfri förskola finns kriterier för leksaker och hobbymaterial, möbler och textilier. Det finns ett flertal kriterier relaterade till hållbar plastanvändning. Fokus i kriterierna är farliga kemikalier eftersom barn är extra utsatta och känsliga.
Plast är ett av de vanligaste materialen inom lek och hobby. Minska plastanvändningen och efterfråga produkter med lång livslängd. Ballonger och glitter sprids lätt i miljön och bör därför undvikas.
Följande hållbarhetskriterier finns inom giftfri förskola:
Arbeta för att minska mängden plast genom att efterfråga längre livslängd på produkterna. Det kan uppnås genom krav på utbytbara komponenter, tillgång till reservdelar och längre garanti- och serviceavtal. Det kan även uppnås genom avtal som gynnar återanvändning och återtag eller giftfria material som halogenfria kablar. Förpackningar och emballage är också ett stort flöde. Välj förpackningsfria leveranser där det är möjligt. Följ upp att leverantören säkerställer återanvändning eller materialåtervinning av förpackningar och emballage. Fokusera på att efterfråga produkter med minskat innehåll av miljö- och hälsofarliga kemikalier, materialåtervinningsbara plaster, utrustning som innehåller materialåtervunnen plast och tydliga märkningar om plastens innehåll.
Följande plastrelaterade hållbarhetskriterier finns:
- Återvunnen plast i utrustningen – för att öka andelen återvunnen plast i produkter.
- Halogenfria material i strömkablar – minska miljö- och hälsofarliga