Säkerhetsskyddad upphandling
- Säkerhetsskyddad upphandling
- Webbvägledning
Säkerhetsskyddade upphandlingar är upphandlingar med en process där upphandlande organisationer vidtar och ställer krav på förebyggande säkerhetsskyddsåtgärder gentemot leverantörer. Detta görs utifrån en analys av organisationens skyddsvärden, för att skydda verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet. Här får du veta vad säkerhetsskyddad upphandling innebär, i teori och praktik.
Om vårt stöd
Har du lång vana av säkerhetsskyddade upphandlingar? Eller har du precis börjat fundera på att lägga anbud i en? På dessa sidor hittar du både en första introduktion och fördjupning till området.
På de här sidorna ger Upphandlingsmyndigheten dels en teoretisk bakgrund till säkerhetsskyddade upphandlingar, dels ett praktiskt stöd i hur sådana kan genomföras. Stödet behandlar även delar av säkerhetsskyddslagstiftningen på ett övergripande plan.
Stödet riktar sig till alla som på olika sätt kommer i kontakt med säkerhetsskyddade upphandlingar. Det kan vara upphandlare, jurister, chefer, säkerhetsansvariga, leverantörer med flera. De flesta sidor har den upphandlande organisationen som huvudsaklig målgrupp, men även exempelvis leverantörer behöver ha bra koll på processen, inte minst för att räkna på pris och tidsåtgång. En av sidorna riktar sig dessutom i huvudsak till dig som anbudsgivare:
Lämna anbud i säkerhetsskyddade upphandlingar
Informationen på dessa sidor är relevant oavsett vilken upphandlingslag som är aktuell i ert fall, exempelvis lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) eller lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS).
Läs gärna även Säkerhetspolisens stöd om säkerhetsskydd
Det här stödet har fokus på upphandlingsperspektivet i säkerhetsskyddsarbetet. Det ger samtidigt en introduktion i säkerhetsskydd i syfte att bidra till en grundförförståelse. Säkerhetspolisen har tagit fram stöd om säkerhetsskydd som vi rekommenderar att du också tar del av.
Säkerhetsskydd (Säkerhetspolisens webbplats)
Läs gärna det stödet parallellt med vårt. På följande sidor kommer du att hitta relevanta länkar till delar av Säkerhetspolisens stöd, liksom till andra delar av vår webb om inköpsprocessen mer generellt.
Leverantör: den som på marknaden tillhandahåller varor eller tjänster eller utför byggentreprenader. Ordet används i detta stöd inom säkerhetsskyddad upphandling när denne agerar i egenskap av potentiell anbudsgivare, anbudsgivare, anbudssökande eller leverantör som tecknat upphandlat avtal.
Med leverantör avses också grupper av leverantörer (ett konsortium). Vad som sägs i detta stöd kan, beroende på förutsättningarna och kraven i den enskilda upphandlingen, ta sikte på en eller varje enskild leverantör i konsortiet eller konsortiet som helhet.
Samhällsviktig verksamhet: verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet.
SUA: Förkortningen SUA används ibland i säkerhetsskyddssammanhang och tycks då ha fått innebörden säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal. SUA är dock inte en officiell benämning på säkerhetsskyddade upphandlingar.
Sveriges säkerhet: uttryck som tar sikte på förhållanden som är av grundläggande betydelse för Sverige, såsom försvaret och övergripande nationella intressen och samhällsvärden. Det handlar om Sveriges oberoende i form av självständighet och suveränitet samt bestånd.
Säkerhetskänslig verksamhet: verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett internationellt åtagande om säkerhetsskydd som är förpliktigande för Sverige.
Säkerhetsskydd: skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten samt skydd i andra fall av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.
Säkerhetsskyddad upphandling: upphandling med krav på säkerhetsskydd.
Säkerhetsskyddsavtal: avtal som innehåller krav på leverantören som behövs för att tillgodose kraven på säkerhetsskydd enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Ett säkerhetsskyddsavtal reglerar även hur verksamhetsutövaren ska få kontrollera att leverantören följer säkerhetsskyddsavtalet.
Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter: uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) eller som skulle ha omfattats av sekretess enligt den lagen, om den hade varit tillämplig. Delas in i fyra olika säkerhetsskyddsklasser.
Säkerhetsklass(ning): anställning eller något annat deltagande i säkerhetskänslig verksamhet kan placeras i en av tre säkerhetsklasser. Inplacering görs utifrån vilken omfattning personen får del av vilka säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter (vilken säkerhetsskyddsklass uppgifterna har) och vilken skada som personen till följd av sitt deltagande har möjlighet att orsaka för Sveriges säkerhet. Ordet säkerhetsklass ska inte förväxlas med säkerhetsskyddsklass.
Säkerhetsskyddsklass: säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter delas in i fyra säkerhetsskyddsklasser utifrån den skada som ett röjande av uppgiften kan medföra för Sveriges säkerhet. Ordet säkerhetsskyddsklass ska inte förväxlas med säkerhetsklass.
Upphandlande organisation: upphandlande myndighet eller enhet.
Verksamhetsutövare: den som till någon del bedriver säkerhetskänslig verksamhet.
Allmänt om säkerhetsskydd och säkerhetsskyddad upphandling
Säkerhetsskydd – en introduktion
På denna sida kan du få en grundförståelse för området säkerhetsskydd. Det har du nytta av om du kommer i kontakt med säkerhetsskyddade upphandlingar som leverantör eller som representant för den upphandlande organisationen.
Säkerhetsskyddad upphandling eller inte?
På denna sida redogör vi för vad säkerhetsskyddad upphandling är och diskuterar vissa för- och nackdelar med att upphandla sådant som kräver säkerhetsskydd.
Lagar och regler för säkerhetsskyddade upphandlingar
Här kan du läsa mer om olika lagar och regler som finns för säkerhetsskyddade upphandlingar. Som upphandlande organisation ska ni i upphandlingar som omfattas av säkerhetsskydd se till att följa både säkerhetsskyddslagstiftningen och upphandlingslagstiftningen.
Grundförutsättningar inför upphandling till säkerhetskänslig verksamhet
Säkerhetsskyddsanalys
På denna sida kan du läsa om vad analysen ska innehålla, och vilken roll den spelar vid en säkerhetsskyddad upphandling.
God säkerhetskultur och fungerande organisation
På denna sida får du exempel på hur och varför ni behöver skapa en väl fungerande organisation samt lägga tid och kraft på att skapa en god säkerhetskultur.
Säkerhetsskyddsavtal och personalsäkerhet i upphandlingssammanhang
Säkerhetsskyddsavtal
Här kan du läsa om vad säkerhetsskyddsavtal innebär och när din organisation måste ingå ett sådant.
Personalsäkerhet i upphandlingssammanhang
På denna sida får du bland annat veta vad en säkerhetsprövning innehåller och vad som krävs för att få säkerhetspröva personal i samband med upphandling
Deltagande av utländska medborgare och leverantörer
Här kan du läsa om vissa moment som utmärker säkerhetsskyddade upphandlingar där utländska medborgare och leverantörer deltar.
Process vid säkerhetsskyddad upphandling
Översikt över processen vid säkerhetsskyddad upphandling
På denna sida får du en överblick över inköpsprocessen, med fokus på det som utmärker just en säkerhetsskyddad upphandling.
Förbered upphandlingen
I den förberedande delen (zon 1 i vår inköpsmodell) ingår allt arbete som föregår annonsering av den säkerhetsskyddade upphandlingen. På denna sida får du veta mer om de förberedande moment som utmärker en säkerhetsskyddad upphandling.
Genomför upphandlingen
Efter förberedelserna är det dags att genomföra den säkerhetsskyddade upphandlingen (Zon 2 i vår modell för inköpsprocessen). På denna sida får du veta mer om de moment som utmärker just en säkerhetsskyddad upphandling i detta skede.
Realisera avtalet
Efter att själva upphandlingen är klar gäller det att realisera, förvalta och följa upp kontraktet eller ramavtalet, liksom ingångna säkerhetsskyddsavtal (zon 3 i vår modell för inköpsprocessen). På denna sida får du veta mer om några av de moment som utmärker en säkerhetsskyddad upphandling i detta skede.
För leverantörer
Lämna anbud i säkerhetsskyddade upphandlingar
Vill ditt företag lämna anbud i en säkerhetsskyddad upphandling i offentlig sektor? Då är det en god idé att ni sätter er in i de särskilda förutsättningar som gäller på området, så att ni är väl förberedda och avsätter den tid som behövs.