Krav om social hänsyn i 8 procent av upphandlingarna | Upphandlingsmyndigheten
Start

Krav om social hänsyn i 8 procent av upphandlingarna

Publicerad 02 december 2024
  • Upphandlingsstatistik

År 2023 annonserade upphandlande organisationer 17 025 upphandlingar. Närmare 1 400 av upphandlingarna innehåller krav om social hänsyn. Det vanligaste kravet handlade om rättvisa arbetsvillkor.

Närmare 1 400 upphandlingar syftar till att främja social hållbarhet 

Totalt 1 368 upphandlingar som annonserades 2023 syftar till att främja social hållbarhet. Det motsvarar 8 procent av alla upphandlingar som annonserades under året. Att upphandlingen syftar till att främja social hållbarhet innebär att den innehåller tekniska specifikationer, kvalificeringskrav, tilldelningskriterier eller villkor för genomförande av kontraktet som syftar till att uppnå sociala mål.

För resterade upphandlingar (92 procent) tas antingen ingen hänsyn till social hållbarhet i upphandlingen eller så saknas uppgift om upphandlingen innehåller krav om social hänsyn eller inte. Det innebär att krav kan ha ställts i fler upphandlingar men utan att det framgår av annonsen. Antalet upphandlingar som syftar till att främja social hållbarhet kan därmed vara högre än vad som framgår av statistiken.

Källa: Upphandlingsmyndigheten 2024. En och samma upphandling kan innehålla flera olika sociala hänsyn.  

Socialt hållbar upphandling  

Genom att ta sociala hänsyn i samband med upphandling kan upphandlande organisationer bidra till att använda skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Det kan exempelvis handla om att säkerställa schyssta arbetsvillkor för de personer som ska utföra offentliga kontrakt, att erbjuda personer som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning eller att bidra till att alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara delaktiga i samhället.  

Krav på rättvisa arbetsvillkor vanligast

Det är möjligt att ställa krav om social hänsyn på många olika sätt. De vanligaste kraven som upphandlande organisationer ställde 2023 tar sikte på rättvisa arbetsvillkor (26 procent), följt av jämställdhet mellan kvinnor och män (17 procent) och jämlikhet mellan folkgrupper (12 procent). För många upphandlingar som syftar till att främja social hållbarhet framgår inte exakt vilket hållbarhetskrav som upphandlingen innehåller eller vilket socialt mål som kraven tar sikte mot.

Antal annonserade upphandlingar efter typ av socialt hållbar upphandling, 2021–2023 
  2021 2022 2023 Andel 2023
Jämlikhet mellan folkgrupper 325 416 427 12 %
Jämställdhet mellan kvinnor och män 455 569 611 17 %
Rättvisa arbetsvillkor 776 940 908 26 %
Sysselsättningsmöjligheter för långtidsarbetslösa, missgynnade personer och/eller personer med funktionsnedsättning 272 284 238 7 %
Tillbörlig aktsamhet i fråga om mänskliga rättigheter i globala leveranskedjor 274 361 259 7 %
Tillgänglighet för alla 214 239 340 10 %
Annat 841 925 717 20 %
Totalt 3 157 3 734 3 500 100 %

Källa: Upphandlingsmyndigheten 2024. Not: En och samma upphandling kan innehålla flera olika sociala hänsyn 

Att ställa krav på rättvisa arbetsvillkor vid upphandling kan bidra till att förbättra arbetsvillkoren för de arbetstagare som utför offentligt upphandlade kontrakt. Upphandlande organisationer är i vissa fall skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor. Upphandlande organisationer ställde krav på rättvisa arbetsvillkor i 908 upphandlingar 2023.

Upphandlande organisationer kan bidra till jämlikhet genom att vid upphandling ställa jämlikhetskrav. Det kan exempelvis handla om krav på jämlikhet mellan kvinnor och män eller jämlikhet mellan folkgrupper. Upphandlande organisationer ställde krav som rör jämlikhet mellan kvinnor och män i 611 upphandlingar och krav som rör jämlikhet mellan folkgrupper i 427 upphandlingar 2023.

Upphandlande organisationer kan bidra till ökad tillgänglighet genom att ställa krav på tillgänglighet vid upphandling. Tillgänglighet handlar om att skapa möjligheter för alla i befolkningen att kunna delta i samhället på jämlika villkor, oavsett funktionsförmåga. Upphandlande organisationer ställde krav som rör tillgänglighet i 340 upphandlingar 2023.

Upphandling kan också användas som verktyg för att skapa sysselsättning genom att erbjuda personer som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till anställning eller praktik i samband med upphandling. Offentliga kontrakt kan användas som en väg in på arbetsmarknaden för individer som har svårt att få jobb, till exempel nyanlända, personer med funktionsnedsättning eller ungdomar. Upphandlande organisationer ställde sysselsättningskrav i 238 upphandlingar 2023.

Många av de varor som offentlig sektor köper in tillverkas i komplexa leveranskedjor i länder där det finns betydande hållbarhetsrisker när det gäller mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljöskydd och korruption. Upphandlande organisationer kan ställa krav på att leverantören hanterar dessa risker för att förbättra villkoren. Upphandlande organisationer ställde krav som rör mänskliga rättigheter i globala leveranskedjor i 259 upphandlingar som annonserades 2023.

Tänk på  

För många upphandlingar saknas uppgift om de innehåller krav om social hänsyn eller inte. Det innebär att krav om social hänsyn kan ha ställts i fler upphandlingar men utan att det framgår av annonsen. Antalet upphandlingar där det ställts krav på social hållbarhet kan därmed vara högre än vad som framgår av statistiken. 

Upphandlingsmyndighetens statistikdatabas

I Upphandlingsmyndighetens statistikdatabas kan du ta fram statistik om socialt hållbar upphandling efter flera olika variabler. Det finns även möjlighet att ta fram statistik för enskilda upphandlande organisationer och per upphandling. 

Statistikdatabasen