Miljöspendanalys – så gör du steg för steg | Upphandlingsmyndigheten
Start

Miljöspendanalys – så gör du steg för steg

Här vägleder vi dig genom de olika stegen fram till en färdig miljöspendanalys – från kategoriseringen av dina leverantörer fram till en siffra på den klimatpåverkan som uppstår till följd av din organisations inköp. Vi har tagit fram Excel-filer med klimatindikatorer och fördelningsnycklar som du kan använda i arbetet. Vi visar också hur du kan anpassa metoden för att klimatpåverkan ska bli mer representativ för just din organisation.

1

Förberedande steg: Kategoriträd och kategorisering

För att komma i gång med en miljöspendanalys krävs grundläggande indata om era inköp. Det är uppgifter om vilka leverantörer ni har och, som minst, en summering av vad ni betalat ut till respektive leverantör (under den tidsperiod ni vill analysera). Det första steget är att bygga upp en kategoristruktur som speglar vad ni köper. Vi tillhandahåller ett kategoriträd du kan använda, se här. Om din organisation redan har gjort en spendanalys kan du använda denna för din indata till miljöspendenanalysen.

Miljöspendanalys ska beräknas på inköpsbelopp exklusive moms och andra avgifter

Moms och andra avgifter som tillkommer ovanpå en varas eller tjänsts pris ska inte ingå i beräkningen av klimatpåverkan. Därför ska dessa tas bort från inköpsbeloppen innan de multipliceras med våra klimatindikatorer. Görs det inte redovisas en för stor klimatpåverkan.

2

Hämta hem och bli bekant med filerna

Excel-fil med klimatindikatorer

Vår senaste version av miljöspendanalys publicerades 31 januari 2025 och bygger på ekonomiska data från 2022. Vår ambition är att kunna uppdatera våra indikationer minst vart fjärde år.

Miljöspendanalys – Kategoriträd och klimatindikatorer, 2022 (publicerad 31/1 2025), Excel-fil

Tidigare versioner:
•    Klimatindikatorer för 2019

Vårt stöd för att göra en miljöspendanalys består av en huvudfil (se ovan) och fördelningsnycklar (se rubriken ”Fördelningsnycklar och deras funktion”). I huvudfilen hittar du våra klimatindikatorer och vägledningen för att kategorisera dina inköp. 

3

Matcha klimatindikatorer mot inköp

När du är bekant med filerna är det dags att hitta rätt indikatorer att använda. I ett första skede handlar det om att matcha relevanta klimatindikatorer till dina inköpskategorier och den typ av produkter som finns under dina kategorier:

  • Analysera ditt befintliga kategoriträd. Börja med att titta på ditt kategoriträd och hur huvudkategorierna motsvarar de huvudkategorier som finns i Upphandlingsmyndighetens kategoriträd. Notera likheter och skillnader mellan de två träden.
  • Granska Upphandlingsmyndighetens kategoriträd under fliken ”Kategoriträd med indikatorer” noggrant. Skapa dig en förståelse för hur kategorierna är uppdelade och strukturerade. Det kan ge dig en klar bild om hur du kan matcha indikatorerna till era kategorier.
  • Identifiera nyckelkategorier i ert kategoriträd. Identifiera de kategorierna som ni hittills sett som viktigast och se om det finns motsvarande kategorier med klimatindikatorer i miljöspendanalysens struktur. Kanske behöver ni skapa nya underkategorier eller justera befintliga för att få en bättre miljöanalys av era inköp.
  • Skapa en matchningsmatris. Utveckla en matris där du listar era befintliga kategorier och matchar dem mot motsvarande kategorier i Upphandlingsmyndighetens kategoriträd. Detta kan vara ett praktiskt visuellt hjälpmedel för att se vilka justeringar som behöver göras.
  • Lyft in de klimatindikatorer ni identifierat behövs och som ni har matchat in i ert kategoriträd.
  • Testa matchningen. Efter att du genomfört matchningen, testa att applicera den på en del av era inköp för att säkerställa att den fungerar som förväntat. Justera vid behov.
  • Dokumentera processen. Dokumentera hela matchningsprocessen och eventuella anpassningar som gjorts. Detta kan vara till stora hjälp för framtida referens och för att säkerställa en konsekvent tillämpning om ni gör om arbetet om några år.

Vi rekommenderar att du primärt utgår från beskrivningen på tredje och fjärde nivån av kategorier (CPV- och/eller UNSPSC- beskrivningar) när du utför matchningen. Utgå från de beskrivningar som bäst liknar de typ av inköp ni gjort.  Nedan följer en lämplig ordningsföljd på hur du kan hitta relevanta matchningar:

  • Hitta en match på benämning som bäst liknar inköpet. Använd sökfunktionen i Excel för att hitta indikatorer som matchar dina kategorier. Sök på olika ord som beskriver ditt inköp och försök hitta den benämning som bäst liknar inköpet.
  • Hitta exakt match på exakt CPV- eller UNSPSC-kod. Sök efter en exakt match till din CPV- eller UNSPSC-kod genom att använda sifferkoden.
  • Hitta en liknande match på CPV- eller UNSPSC-kod. Eftersom vi tillhandahåller ett begränsat antal koder kommer du i många fall inte hitta en exakt match. Då kan du se på de kodbeskrivningar som finns i samma kategori och därefter gå upp en nivå för att se på beskrivningen på kategorinivå 3. Stämmer inte det så är nästa steg att söka efter den sifferkod du har men utelämna den sista siffran för att se om vi har en närbesläktad kod som beskriver ungefär samma typ av inköp.
4

Beräkna klimatpåverkan

När du matchat dina inköp mot våra klimatindikatorer är det dags att beräkna klimatpåverkan. Miljöspendanalysen går ut på att du multiplicerar inköpsvolymen (angiven i kronor och exklusive moms) med den matchade klimatindikatorn. Resultatet av detta blir en indikerad klimatpåverkan i kilogram CO2-ekvivalenter. 

Exempel på beräkning. Klimatpåverkan beräknas genom att värdet i kolumn för inköpsvolym multipliceras med värdet i kolumn med klimatindikator.
Inköpsvolym i kronor 
(exklusive moms)
Klimatindikator Klimatpåverkan
Er siffra Hämtas ur vår Excel-fil Inköpsvolym i kronor * Klimatindikator

När du beräknat klimatpåverkan för den lägsta nivån av inköpskategorier i ert kategoriträd är nästa steg att summera dessa värden på de högre nivåerna i kategoriträdet. När du summerat värdena från huvudkategorierna på den högsta kategorinivån har du en indikation på din organisations totala klimatpåverkan i form av en siffra för kg koldioxidekvivalenter.

Kom ihåg att våra klimatindikatorer är ungefärliga och det resultat du fått ut inte är ett exakt klimatavtryck, utan en indikation på vilka volymer det rör sig om.

5

Fördelningsnycklarna

För vissa kategorier kan det vara värt att ta fram en mer finfördelad eller fördjupad analys. Det sker då med hjälp av fördelningsnycklarna. 

Fördelningsnycklarna funkar på lite olika sätt, men grundprincipen är densamma. Du matar in information om det inköpsbelopp du önskar fördela på nyckelns poster. För de poster som ingår i respektive nyckel finns ett antal klimatindikatorer preciserade. Den del av inköpsbeloppet som fördelas till en post multipliceras med den specifika klimatindikatorn för den posten, och du får ut en siffra på klimatpåverkan. Efter beräkningen summeras klimatpåverkan för de olika posterna ihop och du får fram en mer precis siffra på klimatpåverkan för hela kategorin. Siffran kan du nu kopiera till din övergripande miljöspendanalys, där du ersätter den tidigare siffran för kategorin med det nya värdet som fördelningsnyckeln gett dig.

6

Analysera resultatet

Nu är din miljöspendanalys genomförd. Du har fått fram din första beräkning som indikerar din organisations klimatpåverkan till följd av de inköp ni gör. Nästa steg är att analysera ert resultat och hitta vägar framåt för att minska klimatpåverkan från inköpen.

Det viktigaste är att minska din organisations totala klimatutsläpp. Åtgärder kan variera beroende på vilka kategorier det rör sig om. Det kan underlätta analysen av resultatet att utforska hur stora andelar olika inköpskategorier utgör av den totala inköpsvolymen och den totala klimatpåverkan och jämföra dessa värden. I vår analys av de offentliga inköpens klimatpåverkan har vi använt denna typ av beräkning för att belysa att även små inköpskategorier kan ha stor klimatpåverkan. Genom att jämföra hur stor procentuell andel av den totala inköpsvolymen som en kategori utgör med dess procentuella andel av den totala klimatpåverkan kan du upptäcka de mest utsläppsintensiva kategorierna. Det vill säga där klimatpåverkan per spenderad krona är särskilt hög. Håll dock i åtanke att det är den totala klimatpåverkan som ska minska och att enbart fokusera på utsläppsintensitet kan vara vilseledande.

Offentliga inköps klimatpåverkan